Samen zijn ze hard op weg naar de top

23 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Ondanks de verschillende disciplines trainen de twee vrienden nog eens per week samen. ,,Hardlopen, aan de conditie werken. Dat hebben we allebei nodig”, zegt motorcrosser Maurice Klijn. Als het even kan bezoeken ze ook elkaars belangrijkste wedstrijden, maar dat is soms moeilijk want beide topsporters kennen een volle agenda. Mountainbiker Arjen van Dijk wilde in eerste instantie ook graag op de motor. ,,Maar dat vonden mijn ouders niet zo’n goed idee en gaven me gauw een mountainbike voor mijn verjaardag.”

Vriendschap houdt stand in de topsport H’VELD-G’DAM - Het begon op een provisorisch veldje achter een boerderij aan de Hardinxveldse Buitendams. Twee kleine jongens, buurtvriendjes, crossten er na schooltijd flink op los. Nu, jaren later, zijn ze ouder, maar de vriendschap en de liefde voor het crossen bleef. Inmiddels zijn ze topsporters. Maurice Klijn op de motor en Arjen van Dijk op de mountainbike.

Door Caroline Voorbergen

Inmiddels is de 19-jarige Hardinxvelder verslingerd aan de sport en heeft hij zich in enkele jaren naar de top gefietst. Eerst op regionaal niveau, later bij nationale wedstrijden en nu meet hij zich ook over de grenzen met buitenlandse talenten, zoals op de Benelux-wedstrijden waar hij als eerstejaar amateur knappe top 15-plaatsen behaalde in 2007. Ook voor 2008 staan er grote wedstrijden op de kalender. ,,Het NK wordt dit jaar gereden in Oss en die baan is perfect voor mij. Ik hoop op een plekje bij de top 5 van de amateurs. Maar ook de Benelux-wedstrijden zijn belangrijk, enkele wedstrijden in Duitsland en de Flanders-Cup in België.”

Ook de 17-jarige Maurice Klijn heeft zich binnen enkele jaren ontpopt als topsporter. Hij won al twee keer het EK 125cc Jeugd, reed vorig jaar voor het eerst een heel seizoen bij de grote mannen in Europa en behaalde een top 5 plaats bij de NK-wedstrijden van de Motorcross Organisatie Nederland (MON). ,,Mensen weten vaak niet dat je heel veel conditie nodig hebt voor deze sport en daar werk ik nu aan om in 2008 een nog beter seizoen te draaien”, aldus Maurice. Hij vindt daarvoor veel steun bij zijn maatje Arjen, zijn vader die de carrière van zijn zoon uitbundig toejuicht, zijn sponsors en zijn team. ,,Ik train drie keer per week met mijn team in Drunen. Voor alle benodigde spullen als laarzen, helmen, een bodyprotector en kleding wordt gezorgd. Maar ook een camper om naar de wedstrijden te gaan, reparaties aan de motor en natuurlijk de motor zelf, twee stuks per jaar van Kawasaki Nederland.”

Ook Arjen kan met zijn team rekenen op dergelijke faciliteiten en wordt wat betreft materialen volledig in de watten gelegd. ,,Verder hebben we in Giessen ons eigen trainingscentrum, waar we kunnen spinnen en krachttraining kunnen doen.” Zijn hoofdsponsor is tevens zijn werkgever, Combee Kunststoffen. ,,Het is een hoogstaand technisch bedrijf waar ik heel veel kan leren. Ik werk ongeveer 30 uur in de week en die andere uren ben ik met het fietsen bezig.”

Ze steken er heel veel tijd in en geven toe dat een normaal sociaal leven haast niet mogelijk is. Maurice: ,,Feestjes en drinken gaan ten koste van je conditie, maar heel af en toe kan het wel.” Hij werkt bij een tweewielerzaak en gaat één dag in de week naar school. ,,Op woensdag is de winkel gesloten en dat komt goed uit, want dan zijn alle crossbanen open en kan ik mooi de hele dag trainen.”

Voor komend jaar hebben ze beiden duidelijke doelen voor ogen. Arjen: ,,In de eerste plaats plezier houden in het fietsen en de stijgende lijn van het afgelopen jaar doorzetten. Als het me lukt een constant seizoen te draaien, kan ik na de zomerstop overgaan naar de Elite-rijders.”

Maurice richt zich met name op de nationale wedstrijden bij de KNMV, de grootste vereniging van Nederland. ,,Vanuit deze bond kan ik makkelijker internationale wedstrijden rijden. Als ik me hier bij de top 5 weet te plaatsen, mag ik op het hoogste Nederlandse niveau meedoen. Maar ook bij de EK Jeugd wil ik goed presteren. Belangrijk vind ik ook een constant niveau te laten zien. Dus veel kracht en conditie trainen en zoveel mogelijk meters maken.

Beide jongens zijn heel fanatiek, maar de vriendschap heeft daar niet onder te lijden. Arjen: ,,We stimuleren elkaar en gunnen elkaar de successen. Daar gaat het om.”

advertentie
advertentie