‘Je ziet alles door een roze bril’

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Ook in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden bestaat de loverboyproblematiek. Het schoolmaatschappelijk werk geeft daarom op diverse scholen in de regio, voorlichtingslessen over loverboys. De lessen zijn speciaal bedoeld voor meiden uit de tweede en derde klas van het VMBO-onderwijs. De meiden praten over liefde en verkering en er wordt gepraat over weerbaarheid en zelfbeeld. Over loverboys bestaan veel vooroordelen. De redactie van De Stad Gorinchem legde een aantal stellingen voor aan schoolmaatschappelijk werkster Heidi Sprangers.

In ruil voor ‘liefde’ de prostitutie in H’VELD-G’DAM - Honderden minderjarige meisjes worden gedwongen tot prostitutie door loverboys. Een loverboy zorgt ervoor dat een meisje verliefd op hem wordt en volgt hierna een aantal stappen om er voor te zorgen dat het meisje uiteindelijk als prostituee voor hem gaat werken.

Een intelligente meid laat zich niet door een loverboy verleiden.

,,Liefde maakt blind. Je ziet alles door een roze bril. Dat heeft niets met intelligentie te maken, maar alles met het aangeven van grenzen. Als een onzeker meisje ineens alle aandacht krijgt zal ze daar heel gevoelig voor zijn.”

Loverboys zijn altijd jongens van buitenlandse afkomst.

,,Loverboys kunnen net zo goed van Nederlandse afkomst zijn. Bovendien zijn er ook lovergirls. Deze meisjes werken als het ware voor een loverboy. Zij leggen contact met de meisjes en nemen ze mee naar feestjes waar loverboys zijn.”

De loverboy-problematiek is iets voor grote steden, dat komt hier niet voor.

,,De problematiek hier in de regio moet niet onderschat worden. Tijdens de lessen hoor ik veel verhalen over loverboys, verhalen die zich in deze regio afspelen. Als meisjes eenmaal in de prostitutie werkzaam zijn vertrekken ze wel naar grote steden, maar ze worden ook hier in de regio geronseld.”

Het is de eigen schuld van de slachtoffers; ze kunnen zo’n knul toch dumpen.

,,Slachtoffers zijn emotioneel en financieel afhankelijk geworden van hun ‘vriend’. Het is dan heel moeilijk om de relatie te verbreken. Bovendien zijn vaak alle banden met familie en vrienden verbroken. Loverboys opereren in de criminele sfeer; zo’n jongen dumpen is dan ook niet zonder risico.”

Met deze preventielessen wordt maar een klein deel van de meisjes geholpen.

,,Elk slachtoffer dat we hiermee kunnen voorkomen is er één. Daarnaast hopen we dat meisjes na deze lessen andere slachtoffers beter kunnen helpen en begrijpen. Bovendien gaan de lessen niet alleen over loverboys. Het gaat ook over het aangeven van grenzen in een relatie. Wat is goed en wat is fout.”

u Meer info over loverboys, zie www.bewareofloverboys.nl.

advertentie
advertentie