Bewoners Parkzicht naar veilige plek gebracht vanwege grote brand

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT -Negenentwintig bewoners van bejaarden- en verzorgingstehuis Parkzicht aan de Sliedrechtse Rivierdijk zijn zaterdagavond verplaatst vanwege een zeer grote brand met forse rookontwikkeling. De bewoners werden naar een veilige recreatieruimte binnen Parkzicht gebracht. De ambulancedienst was uit voorzorg bij de ouderen aanwezig. De politie hield in eerste instantie rekening met de evacuatie van bijna honderd bewoners van Parkzicht, onderdeel van de Stichting Waardeburgh. Dankzij het adequate optreden van de brandweer bleek dit niet nodig.

De politie riep bewoners in de omgeving op om ramen en deuren gesloten te houden, omdat het ingestorte dak van de loods asbest bevatte. De brandweer en de milieudienst ZHZ hebben voortdurend metingen verricht. Uit deze metingen bleek dat er geen schadelijke gassen zijn vrijgekomen. Wel is er asbesthoudend materiaal aangetroffen op de plek van de brand. Buiten het bedrijfsterrein is op zondagmorgen uitgebreid onderzoek verricht naar de aanwezigheid van asbestdeeltjes. De Milieudienst Zuid-Holland Zuid heeft inmiddels verklaard niets te hebben aangetroffen. De bewoners aan de Rivierdijk zijn per brief door de gemeente geïnformeerd over de situatie.

De brand in de loods ontstond zateravond 26 januari rond 21.45 uur in een container naast een loods van Delta Shipyard, dat naast Parkzicht ligt. In eerste instantie werd er brand gemeld in een portocabin achter op het terrein van de leegstaande scheepswerf, maar al snel werd duidelijk dat de brand zich sneller uitbreidde dan dat deze geblust kon worden. Het vuur sloeg, mede door de harde wind, razendsnel over naar naastgelegen gebouwen van Delta Shipyard, waar onder andere twee vrachtwagens stonden. De brandweer rukte vervolgens met groot materiaal uit, waaronder zes blusvoertuigen en een hoogwerker uit Dordrecht. Het Sliedrechtse brandweerkorps kreeg onder andere ondersteuning van een hoogwerker uit Dordrecht en het korps Alblasserdam.

Dankzij de inzet van de tientallen brandweerlieden kon kort voor twaalven het sein 'brand meester' worden gegeven. De bewoners konden vervolgens weer terug naar hun kamers. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Vanwege de rookontwikkeling zijn de beide afritten Sliedrecht-Oost enige tijd afgesloten geweest. Het verkeer ondervond hinder van de rook en de snelheid op A15 werd tijdelijk verlaagd naar 70 kilometer per uur. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Indien er geen naam bij de foto's zelf is vermeld is deze van Corné Verhoef, die de website van de Brandweer Sliedrecht beheert.

advertentie
advertentie