7000 jaar oude hond naar De Koperen Knop

30 januari 2008 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,De mededeling dat De Koperen Knop een permanente expositie krijgt met een aantal bodemschatten uit de aanleg van de Betuweroute, met als topstuk het hondenskelet, kwam als een donderslag bij heldere hemel. We zijn er zo blij mee." Ali de Jong, directeur van museum De Koperen Knop steekt haar blijdschap niet onder stoelen of banken.

Vele malen eerder was er vanuit De Koperen Knop al verzocht om een deel van de bodemschatten die bij opgravingen aan de Polderweg naar boven kwamen. Maar dat werd steeds afgehouden, blijkbaar was er vanuit archeologische kant weinig vertrouwen naar het museum. Maar dat is totaal omgeslagen.

Het hondenskelet dateert uit de nieuwe steentijd en was wellicht het huisdier van Trijntje, zoals het skelet van de vrouw die ook aan de Polderweg is gevonden, wordt genoemd. Hond en vrouw lagen namelijk dicht bij elkaar begraven. Trijntje rust in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Half februari wordt op de zolder van het museum begonnen met de opbouw van een 'schitterende vitrine' zoals Ali de Jong enthousiast vertelt. Het belooft een plaatje te worden waarin het rivierduin uit de nieuwe steentijd tot uiting komt. Ook zullen er gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit die tijd te zien zijn.

,,Zo wordt de geschiedenis, hoe mensen toen woonden en leefden, bevestigd en zichtbaar. Een geweldige aanwinst voor ons museum. En het enige positieve wat je van de Betuwelijn kunt vermelden," aldus Ali de Jong.

Als alles volgens plan verloopt, is de expositie vanaf de derde week van februari voor het publiek te zien.

advertentie
advertentie