Nieuwe APV voor Hardinxveld-Giessendam

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Een bedelverbod. Een verbod om zich op de weg te begeven om drugs te verhandelen. Een verbod op het drinken van alcoholische dranken in delen van de openbare ruimte van de gemeente. Overlast door loslopende honden op een publiek toegankelijke plaats. Een verbod op het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen. Deze en andere bepalingen zijn terug te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die recent is vernieuwd.

Door David J. Korevaar

Tijdens de raadsvergadering van vorige week donderdag stond het vaststellen van deze nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de agenda . De huidige versie is in 2000 gewijzigd. De APV geldt voor iedere burger binnen de gemeente en heeft als doel de leefbaarheid te bevorderen en de openbare orde te handhaven. De nieuwe APV is grondig met alle binnen de gemeente betrokken afdelingen doorgenomen. Denk hierbij aan onder andere politie en brandweer. In de komende tijd zal nog aandacht moeten worden geschonken aan de uitvoeringspraktijk, zoals aanpassing beleidsregels en aanwijzingsbesluiten. De APV is grofweg ingedeeld in de hoofdstukken: algemene bepalingen, openbare orde, seksinrichtingen, bescherming milieu en uiterlijk aanzien van de gemeente, huishouding van de gemeente en als laatste straf-, overgangs- en slotbepalingen.

In de meeste gevallen zijn het dus geen direct zware delicten. Voor sancties geldt een geldboete of hechtenis van ten hoogste drie maanden. In veel gevallen kan een gemeente overlast of misstanden op twee manieren aanpakken: door middel van strafrechtelijke handhaving of met gebruikmaking van bestuurlijke bevoegdheden. Strafrechtelijke handhaving betekent dat de gemeente het ongewenst gedrag verbiedt door middel van de APV en bij overtreding aangifte kan doen bij het Openbaar Ministerie. De rechter kan dan een straf opleggen. Bestuurlijke handhaving betekent dat de gemeente een burger aanschrijft en opdraagt om de situatie in overeenstemming te brengen met de voorschriften. Daarbij kan een bestuurlijke boete of een bestuurlijke dwangsom in het vooruitzicht worden gesteld, die wordt opgeëist als de overtreding voortduurt.

advertentie
advertentie