‘De spanning trekt me aan’

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Afgelopen maandag werden tijdens de jaarlijkse korpsavond, waar diploma’s en diverse onderscheidingen worden uitgereikt, de feiten van het afgelopen jaar nog eens benoemd. Het Hardinxveldse korps dat 47 leden telt, draait vooral op vrijwilligers. Commandant Cees van Andel rekent snel uit dat de vrijwilligers zich gemiddeld vijf uur per week inzetten voor de brandweer. ,,Dat komt neer op zo’n twee avonden per week .”

Gepaste eer voor trouwe brandweerlieden H’VELD-G’DAM - De februaristorm, vissterfte in de Wiel en de calamiteiten bij van Noordenne. Een greep uit de gebeurtenissen waar de brandweer in 2007 bij betrokken was. Alleen al het aantal uitrukken met licht en geluid bedroeg in 2007 maar liefst 178 keer. De druk op de brandweer neemt toe.

Door Karen Bakker

Een aantal van hen werd tijdens de avond extra in het zonnetje gezet. Deze mensen ontvingen een medaille en een certificaat voor bewezen diensten in de afgelopen 12,5,15, 20 en 30 jaar. Daarnaast werden diploma’s uitgereikt voor voltooide opleidingen tot brandwacht en onderbrandmeester. Burgemeester Augusteijn sprak namens het gemeentebestuur dank uit aan het korps dat zich zo gedreven inzet voor de veiligheid van de burgers in Hardinxveld-Giessendam.

Wie denkt dat de brandweer alleen bestemd is voor mannen, heeft het mis. Ook drie dames maken deel uit van het korps. Arianne de Rover is sinds twee jaar lid van de vrijwillige brandweer en combineert dit met een baan in een bakkerij. ,,Via familie die ook bij de brandweer zit, ben ik met de brandweer in contact gekomen. Zo ben ik erin gerold. De spanning die het vak met zich meebrengt, trekt me aan.” Inmiddels staat ze 3,5 dag per week paraat om te worden opgepiept. Daarnaast is ze twee avonden in de week aanwezig op cursus- en oefenavonden. Tijdens deze avonden krijgen de brandweerlieden theorie- en praktijklessen van brandbestrijding en ongevallen.

Opvallend is de hoeveelheid jongeren bij het Hardinxveldse korps. Iedereen vanaf achttien jaar kan zich aanmelden voor de brandweer. Ruben Boer, zelf achttien jaar oud, legt uit: ,,De eerste twee jaar is meer een stage. Je bent dan druk bezig met je opleiding en je mag dan nog niet meehelpen. Wel ga je, om ervaring op te doen, mee als de brandweer uitrukt.”

‘Als de brandweer’

De druk voor de brandweermannen neemt toe. De acht minuten aanrijtijd is een bekende term. Daarnaast wordt binnenkort het oefenpaspoort ingevoerd. Met dit oefenpaspoort moet ieder jaar het behoud van kennis en vaardigheden worden getoetst via een nieuw systeem. Steeds meer nieuwe ontwikkelingen waarop moet worden ingespeeld, dienen zich aan. Dit heeft de nodige gevolgen, ook voor de vrijwilligers. Het aantal toetsmomenten neemt toe en dit betekent de nodige extra uren.

Commandant Cees van Andel benadrukt hierbij het belang en de kracht van samenwerking binnen het Hardinxveldse korps. Herman Buijk, die al dertig jaar lid is, beaamt dit: ,,Het is een heel hecht team. Het feit dat ik dit na dertig jaar nog steeds graag doe, zegt genoeg.”

uVoor meer informatie over de vrijwillige brandweer Hardinxveld: C. van Andel, 0184-674444.

advertentie
advertentie