‘Ben onze regels gaan waarderen’

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Nog maar anderhalve dag terug uit Nicaragua is veehouder Jasper de Jong weer volop aan het werk in zijn bedrijf aan de Doetseweg. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer, die het de afgelopen tien dagen extra druk heeft gehad door de afwezigheid van Jasper. Mevrouw de Jong schenkt een pittige kop koffie in, gezet van puike koffie uit Nicaragua. Verstand van koffie hebben ze wel in dat land. En volgens De Jong wordt de beste koffie boven de 800 meter verbouwd.

Boer Jasper de Jong in Nicaragua

Door Wil Sommeijer

De stichting Woord en Daad bestaat 35 jaar en heeft sinds een jaar of zeven een zogeheten Ondernemers Platform. Hierin zijn onder meer de agrarische sector, bouwondernemingen, financiële instellingen, projectontwikkelaars vertegenwoordigd. Uitgangspunt van het platform is het bieden van financiële hulp en kennisoverdracht bij projecten in ontwikkelingslanden. Als bedrijf is De Jong lid van het platform en zo werd ook hij uitgenodigd om naar Nicaragua te gaan om een aantal projecten van Woord en Daad te bezoeken. Tien dagen trok De Jong voor Woord en Daad door het Zuid-Amerikaanse Nicaragua, in een gezelschap van twintig mensen waarvan tien ondernemers uit de veehouderij, zuivel, veevoer en andere bedrijfstakken.

Nicaragua is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en telt eenderde van het aantal inwoners van Nederland. Opgemerkt moet worden dat het een vrij bergachtig land is. Hele gebieden zijn dan ook onbewoonbaar. Door zijn vulkanische ondergrond is het een vruchtbaar land.

Ongeveer tien jaar geleden, kort nadat de orkaan Mitch het land had geteisterd, heeft Woord en Daad ongeveer honderd kleine woningen laten bouwen voor daklozen. Later begon men te werken met microkredieten, leningen die de mensen kunnen terugbetalen met zeer lage rentes. De rente in Nicaragua is veertig procent en dat kunnen de meeste mensen daar niet opbrengen.

Woord en Daad heeft een partnerorganisatie in het land waar boeren en andere ondernemers terecht kunnen voor ondersteuning als zij hun bedrijf willen uitbreiden. De Jong: ,,Er wordt allereerst een businessplan gemaakt. Als dat plan wordt goedgekeurd krijgt de boer financiële ondersteuning uit Nederland en kan hij aan de slag. Dat heeft tevens eens een positieve uitstraling naar buiten toe. Als andere boeren zoiets zien, krijgen zij ook zin om uit te breiden.” De Jong bezocht twee veeboeren, kippen mesterijen, koffieboeren, koffie drogerijen en koffiebranderijen, maar ook een bedrijf in motoren. De Jong: ,,De benzine is er erg duur. Vandaar dat veel mensen overstappen van een auto naar een motor. De kippenmesterijen kun je vergelijken met die van Nederland. De kippen verblijven in open schuren. Ja, dat kan daar vanwege het milde klimaat. Er wordt goed geëxporteerd, dat geldt ook voor zuivelproducten als kaas.” Nicaragua is echter een land dat je niet met westerse ogen moet bekijken. ,,Het is een prachtig land met vruchtbare grond. Wij bewerken ons land met machines en dan zie je daar dertig mensen het werk doen dat bij ons door één machine wordt gedaan. Maar daar is het goed als veel mensen aan het werk zijn. Dan kunnen ze tenminste hun gezin onderhouden.”

,,Wat ik in ons eigen land zeer ben gaan waarderen, zijn de regels. Daar zie je bijvoorbeeld bussen rijden met mensen op het dak. Dat is levensgevaarlijk. Iedereen doet maar wat. Dan maar liever verplicht de autogordel om gespen,” aldus De Jong.

advertentie
advertentie