‘Geen eenvoudig, wel een mooi vak’

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Meubels stofferen: een eeuwenoud ambacht dat steeds meer op de achtergrond raakt. De Hardinxvelder Jan van den Berg is (72) stoffeerder en kan terugkijken op een meer dan vijftig jaar lange loopbaan. Binnenkort zal hij zijn kennis en ervaring delen in een cursus meubel stofferen bij de Ducdalf. Vanuit de ‘praatstoel’ een gesprek met deze energieke vakman.

Meubel-stoffeerder wil ervaring delen

Door Karen Bakker

‘Van harte gefeliciteerd. Je wilt niet leren, dus je moet gaan werken. Je gaat morgen beginnen’. Aldus zijn vader op de dag dat Van den Berg veertien jaar werd. Van den Berg klopte de volgende dag bij overbuurman De Ruiter betimmeringen aan en kon aan de slag als leerling-stoffeerder. ,,Ik ben echt het vak ingerold. Ik had geen idee wat ik anders moest gaan doen.” Het bleek een goede keuze, want Van den Berg had en heeft nog steeds plezier in zijn vak. Jaren werkte hij bij De Ruiter betimmeringen waar hij het vak leerde. In de jaren zestig, toen er steeds meer aandacht kwam voor woninginrichting, kwam hij in dienst bij Langedijk en een andere wooninrichtingszaak. Vanaf toen ging hij zich voornamelijk bezig houden met het leggen van vloeren, maken van gordijnen en andere interieurdecoratie. Het sjouwen met de zware vloerbedekkingen brak hem echter op. Vanwege rugproblemen werd hij gedwongen wat anders te gaan doen. Na een omzwerving van een aantal jaar als medewerker op een ijsbaan kwam hij toch weer uit bij het meubelstofferen. Hij besloot om ‘iets voor zichzelf’ te beginnen en zo ontstond Meubelstoffering Jan van den Berg. Zijn bedrijf aan huis dat inmiddels al weer 25 jaar bestaat. In het atelier dat vol staat met allerlei gereedschappen is hij nog dagelijks bezig, alhoewel hij het wel wat rustiger aandoet. Zo kan hij ook wat meer tijd aan zijn andere hobby’s tekenen en schaatsen besteden.

,,In de afgelopen decennia is veel veranderd in het vak. Tegenwoordig is het allemaal schuimrubber, vroeger werd nog paardenhaar gebruikt. Arbeid is duur: het moet allemaal vlugger en goedkoper; de kwaliteit lijdt eronder. Weinig mensen willen nog investeren in meubels en vakmanschap.” Zijn klantenkring bestond voornamelijk uit ouderen, maar tegenwoordig klopt er toch ook nog wel eens een jongere aan voor het opknappen van een ‘opoestoel’. Van den Berg vindt het jammer dat stofferen een ‘uitstervend’ beroep is. ,,Het is geen eenvoudig, maar wel een heel mooi vak. Voordat je een volwaardig vakman bent, ben je zo tien jaar verder.” Het mooiste aan zijn vak? ,,De blije gezichten van mensen als ze hun meubels op komen halen.”

Liefhebber van het ambacht en jarenlange ervaring. Een mooie combinatie die goed is voor een interessante cursus meubel stofferen. Maandag 3 maart gaat de cursus van start in de Ducdalf. Vier weken lang worden elke week de basistechnieken uitgelegd en toegepast op een zelf meegenomen kleinmeubel van de cursisten. Van den Berg heeft er zin in: ,,Deze cursus is voor iedereen die kennis wil maken met meubel stofferen. Ik hoop mensen te enthousiasmeren.”

uVoor meer informatie over deze cursus: stichting SKEW, 0184-612771 of e-mail: mail@ducdalf.nl

advertentie
advertentie