Tandemrelatie: meer voor minder geld

27 februari 2008 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In de regio bestaan verschillende samenwerkingsverbanden, maar de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem zijn samen een zogenoemde tandemrelatie aangegaan. Alle afdelingen bekijken wat zij samen kunnen doen , hoe het goedkoper kan. Het motto is ‘meer voor minder geld’. Het is nadrukkelijk geen bezuinigingsoperatie, zo laten de gemeenten weten.

,,We willen eigenlijk een betere dienstverlening voor hetzelfde geld,” legt de Gorcumse gemeentesecretaris Maurice de Schwartz uit. Beide gemeenten kunnen door een verdergaande samenwerking minder kwetsbaar zijn qua personele bezetting. Maar de insteek is ook gekwalificeerd personeel en mensen effectiever inzetten. Er is een stuurgroep waarin beide burgemeesters en de gemeentesecretarissen deelnemen. Dit jaar is uitgeroepen tot proefjaar voor een gezamenlijke inkoop. Verder kunnen secretariaten van bijvoorbeeld de commissies beroep- en bezwaarschriften elkaar aanvullen en bij ziekte mogelijk vervangen, zodat geen uitstel van procedures plaatsvindt. De afdelingen personeel en organisatie voeren nog overleg.

Voor de Wmo worden gezamenlijk frontofficediensten uitgewerkt. Voor brandweer geldt de samenwerking vooral op het gebied van preparatie en preventie.

advertentie
advertentie