Kulturhuzen bovenaan agenda

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

In tegendeel. ,,Er is veel werk aan de winkel en dit rapport is daarvoor een goed startpunt,” zegt zij strijdlustig. Het thema Dienstverlening zal dit jaar nadrukkelijk op de agenda staan. De gemeenteraad gaat 28 maart om te beginnen op excursie naar verschillende ‘Kulturhuzen’ in het land. In zo’n aangekleed dorpshuis zijn tevens voorzieningen ondergebracht. Een huisarts kan er eens in de week spreekuur houden, een pedicure, een afdeling van de bibliotheek, een pinautomaat enzovoort. ,,Misschien moet er in iedere kern zo’n dorpshuis komen. Het dorpshuis als centrum van de lokale gemeenschap, ‘the place to be’. Dit jaar vindt de brede discussie over basisvoorzieningen plaats.”

Giessenlanden scoort goed bij tevredenheid HOORNAAR - Met een plof valt het dikke rapport ‘De Staat van de Gemeente’ op het bureau van burgemeester Els Boot. Giessenlanden is de enige gemeente in de regio, die na twee jaar het tevredenheidsonderzoek bij haar inwoners nog eens heeft gedaan. En de score is goed, over vrijwel de hele linie beter dan twee jaar geleden en hoger dan gemiddeld. Maar voor Els Boot is dit zeker geen reden om achterover te gaan zitten.

In het rapport komt eigenlijk alles aan de orde. Samenvattend scoort Giessenlanden heel goed met het telefonisch klachtenmeldpunt, het onderwijsaanbod, de verlichting op straat, de dienstverlening aan het loket en het veiligheidsgevoel. De inwoners vinden de website van de gemeente niet zo goed. ,,Ook daar gaan we dit jaar aan werken. De i-dienstverlening moet eigenlijk nog helemaal worden opgezet. Het is een middel, geen doel op zich.”

Het doel is volgens Els Boot de dienstverlening voor de burgers zo goed mogelijk te maken. ,,Wij zijn er voor de inwoners. Dus voortaan vraaggericht, in plaats van aanbodgericht denken. Meedenken in plaats van te zeggen ‘het kan niet’.”

Heel hoog scoort het onderwijsaanbod met een 8.3. ,,Dat komt door de nieuwe brede school.” De inwoners zijn ook blij met de vele zwembaden die Giessenlanden telt. Ieder dorp een eigen bad, beheerd door vrijwilligers. Het kost tonnen. ,,Maar de meerwaarde is wel erg groot. De vrijwilligers werken samen, het zwembad is een ontmoetingsplaats enzovoort.”

Jeugd

De jeugd kan ‘s zomers ook in de zwembaden terecht. Maar verder is er voor hen, sinds de sluiting van discotheek Pondarosa in Hoornaar, weinig te doen. ,,We gaan met de jongeren praten,” belooft de burgemeester. ,,Zij kunnen dan zelf aangeven wat zij willen.”

De gemeente Giessenlanden wil voor haar burgers partner zijn, maar in het Groene Hart is lang niet altijd alles mogelijk. Sinds 2006 heeft de gemeente een ‘handhaver’ in dienst, die de naleving van de regels in de gaten moet houden. ,,Nee,” zegt Els Boot, ,,voor Handhaving zal je nooit hoog scoren. Dat is de keerzijde van de medaille.” Handhaving krijgt nu een 5.7, twee jaar geleden een 5.9. Handhaving komt bij tal van zaken aan de orde; bouwvergunningen, paardenstallen, schuurtjes, opslag van materialen. ,,De gewone kleine dingen.” Maar ook bijvoorbeeld de legalisering en de handhaving op de twee recreatieparken.

advertentie
advertentie