Uitkering èn huis in buitenland

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Een uitkering ontvangen, maar tegelijkertijd in het buitenland een ‘leuk vakantiehuisje’ hebben. Dit klinkt onmogelijk, maar toch komt het voor.

De sociale recherche van de Regionale Sociale Dienst heeft vorig jaar onderzocht hoe het is gesteld met het onroerend goed van de uitkeringsgerechtigden. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat een aantal ‘steuntrekkers’ onroerend goed had in Turkije, Italie, Marokko of de Nederlandse Antillen zonder de RSD hierover te hebben ingelicht. De waarde van de panden varieert van 10.000 tot 150.000 euro.

Inmiddels heeft de rechtbank te Ankara in Turkije op verzoek van de RSD beslag gelegd op onroerend goed aldaar. De RSD kan dit pand nu gaan verkopen en de opbrengst gebruiken om de ten onrechte verstrekte uitkering te verrekenen.

Op dit moment heeft de RSD nog 15 andere onderzoeken lopen, waaruit al is gebleken dat er meer sprake is van bezit van onroerend goed in het buitenland. In sommige gevallen is de rechter ingeschakeld, maar soms wordt een terugbetalingsregeling getroffen.

Dat beslaglegging op goederen een goede stok achter de deur is, blijkt uit een concreet geval uit 2007. Een Gorcumer moest toen zijn auto en boot inleveren, omdat hij nog een forse fraudeschuld had in te lossen. Na betaling heeft de RSD zijn spullen weer teruggegeven.

Uitkeringsgerechtigden moeten bij aanvraag van een uitkering opgeven of zij bezittingen hebben in het buitenland/ land van herkomst. Als dit zo is krijgen ze geen of een lagere uitkering.

advertentie
advertentie