Huiswerk voor de gemeente

2 april 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem buigen zich momenteel over een stukje huiswerk dat zij van de provincie hebben ontvangen. Beide gemeenten moeten vóór september 2008 het einddoel van hun ‘tandemsamenwerking’ schetsen, zo laat de provincie in een brief aan de beide colleges van b & w weten. De provincie stelt in het schrijven dat de samenwerking ‘minder vrijblijvend kan’. De gemeente Hardinxveld-Giessendam is niettemin blij met de inhoud van de brief.

Provincie wil helder beeld van tandemrelatie

Bij verschillende gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden - en daarbuiten - wordt huiverig naar de verrichtingen van de provincie gekeken. Zij zijn bang dat het bestuursorgaan gemeenten gaat verplichten om samen te smelten. De term gemeentelijke herindeling is in deze gemeenten als vloeken in de kerk. Ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam zou een herindeling te wachten staan, zo was lange tijd de angst van verscheidene burgers en politici.

Die vrees lijkt echter niet te worden bewaarheid. De gemeente is duidelijk op de goede weg. In het laatste schrijven van de provincie wordt ook met geen woord gerept over een herindeling. ,,Dat is momenteel ook helemaal niet aan de orde. Wij willen bestuurskrachtige gemeenten. Als er problemen zijn, worden die benoemd en leggen wij die bal bij de gemeenten neer. Dat is wat wij hier hebben gedaan”, stelt provinciewoordvoerster Annemarijke Jolmers. De provincie ziet ‘herindeling’ als een laatste middel, zo stelt zij.

Ondertussen gaan Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem vrolijk verder op de ingeslagen weg. De ‘tandemgemeenten’ werken intensief samen. De nauwe samenwerking moet ertoe leiden dat er een minder kwetsbare persoonlijke bezetting komt, hoger gekwalificeerd personeel de posities gaat bemannen en er wordt toegewerkt naar een efficiënte manier van samenwerken.

De doelen zijn de provincie echter nog niet helder genoeg, zo laat zij in de brief weten. Zij wil van de gemeenten weten welk einddoel de twee voor ogen hebben. ,,Wij missen in het geschetste beeld het einddoel van de samenwerking en de termijnen waarop het een en ander zal zijn gerealiseerd. Naar onze mening kan het geheel van de samenwerking minder vrijblijvend en meer concreet worden opgepakt. Daarnaast lijkt het ons wenselijk dat de samenwerking binnen deze cluster in 2010 wordt geëvalueerd”, zo schrijft zij aan de gemeenten. De twee moeten voor september een beeld van hun gezamenlijke toekomst schetsen.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam is momenteel druk bezig met het huiswerk. ,,Wij zijn blij dat in de brief onze zelfstandigheid én de tandemrelatie wordt erkend”, stelt gemeentewoordvoerster Franka Boudewijn. ,,Momenteel wordt er gewerkt aan een brief waarin de standpunten van de gemeenten in de gehele Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden verwoord. We verwachten dat deze brief voor de zomer de deur uit is. Inhoudelijk kan ik daarom nog niet ingaan op de opmerkingen van de provincie.”

advertentie
advertentie