Samenwerking drie colleges nu formeel

16 april 2008 om 00:00 Nieuws

Voor de vormgeving van de samenwerking hebben de drie gemeenten een projectorganisatie ingericht die bestaat uit een stuurgroep, gevormd door de drie burgemeesters en de drie secretarissen, een projectgroep met de drie gemeentesecretarissen en werkgroepen, samengesteld uit vakspecialisten op de diverse deelterreinen. Bovendien vindt periodiek afstemmingsoverleg plaats tussen de drie colleges, waarin ook wordt besproken hoe de afzonderlijke raden steeds bij het proces worden betrokken.

REGIO - De colleges van Giessenlanden, Leerdam en Zederik hebben gezamenlijk besloten de al bestaande operationele samenwerking te formaliseren. Alle partijen onderschreven gisteren in Meerkerk een convenant dat een basis vormt voor het verder uitbouwen van de samenwerking. Dit als aanvulling op de al bestaande praktische samenwerking en het strategische verband van de acht gemeenten in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.

De samenwerking richt zich vooralsnog op de beleidsterreinen Belastingen, Juridische zaken, Personeel & Organisatie, Inkoop & Aanbesteding, Informatiebeleid en ICT, Basisadministratie Adressen en Gebouwen, Civiele werken & Gemeentewerken en Brandweer. Deze opsomming is niet uitputtend. Integendeel: de terreinen waarop wordt samengewerkt, kunnen worden uitgebreid.

Met intensivering van de samenwerking op ambtelijk niveau beogen de besturen een efficiëntere manier van werken en het minimaliseren van de kwetsbaarheid van werkprocessen. Daarmee is de continuïteit van de dienstverlening van de drie gemeenten beter gewaarborgd, evenals de ondersteuning van colleges en raden. Uitgangspunt is dat de gemeenten hun zelfstandigheid behouden en daarmee hun autonome beslissingsbevoegdheid. Het convenant voorziet in een vierjaarlijkse evaluatie, in de vorm van een bestuurskrachtonderzoek, te beginnen in 2010.

advertentie
advertentie