Debatteam verliest in finale

23 april 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Het debatteam van het Lyceum Oudehoven in Gorinchem kwam sinds begin december elke dag samen om hun debatten tot in de puntjes te perfectioneren. Dit wierp zijn vruchten af, want de tien leerlingen, waarvan er vier uit Hardinxveld-Giessendam komen, schopten het afgelopen maandag tot de finale van het tv-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’. De halve finale werd, ten koste van het debatteam van CSG Bogerman uit Sneek, gewonnen door de Gorcumse debatploeg. In de finale, die een half uur daarna van start ging, bleek het team van Stad en Esch uit Meppel net iets te sterk voor de leerlingen van Oudehoven.

Zure nasmaak voor leerlingen Oudehoven

Door Hidde Middelweerd

Het Gorcumse team nam het in de halve finale op tegen het team van CSG Bogerman uit Sneek. In drie rondes werd gediscussieerd over reclames voor geldleningen, te magere modellen en relatietherapie. Het team van Oudehoven wist de debatten over reclames voor geldleningen en relatietherapie naar zich toe te trekken, waardoor de finale bereikt werd. Tijdens de discussie over te magere modellen bleek de tegenstander net iets sterker te zijn. ,,Om half vijf werd bekend dat ze de halve finale hadden gewonnen en om vijf uur moest het team alweer aan de bak voor de finale,” zegt Tieneke Melisse, docent Engels op het Lyceum Oudehoven, ,,De euforie voor het winnen van de halve finale was dus van korte duur.”

In de finale verloor Oudehoven namelijk van Stad en Esch uit Meppel. De twee scholen discussieerden in drie rondes over islamologie als verplicht vak op school, het verplichte orgaandonorschap en spermadonoren die het recht moeten krijgen om hun kinderen te zien. Het debat over orgaandonorschap was een één-op-één debat dat Marijn Rooke (6VWO) voor zijn rekening nam. Hij zette een geweldige prestatie neer en wist de discussie in zijn voordeel te beslissen. De andere twee debatten gingen tussen de volledige teams, maar die werden helaas verloren.

,,Dat was natuurlijk hartstikke zuur”, zegt Melisse, ,,Ze zijn zo ver gekomen en dan is het toch jammer dat je de finale net verliest.” Voor het Lyceum Oudehoven was het verlies in de finale een groot déjà vu. Twee jaar geleden kwam het debatteam van de school ook in de finale, maar ook toen moest er genoegen worden genomen met een tweede plek. ,,Volgend jaar proberen we het gewoon weer. Uiteindelijk zullen we de finale dan best wel een keer winnen”, aldus Melisse.

Als troostprijs mag het team van Oudehoven een dagje naar de Tweede Kamer in Den Haag. Na het verlies van de finale moesten ze daar echter nog niets van weten. De winnaars hebben namelijk een geheel verzorgde reis naar het Lagerhuis in Engeland gewonnen. Toch werd het team dinsdag gehuldigd op het Lyceum. ,,Ze mogen de finale dan wel verloren hebben, maar dat neemt niet weg dat ze een geweldige prestatie hebben neergezet”, aldus Melisse.

De halve finale waarin het debatteam van het Lyceum Oudehoven participeert wordt op 2 mei uitgezonden op Nederland 2. De andere halve finale en de finale worden op respectievelijk 25 april en 9 mei uitgezonden.

advertentie
advertentie