Vestiging Hema blijft onduidelijk

23 april 2008 om 00:00 Nieuws

Een aandachtig, maar qua aantal ietwat tegenvallend gehoor, kreeg de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de Giessenpoort, zoals de uitbreiding van het winkelcentrum heet. Ofwel: de Albert Heijn locatie. Zo komen er 76 parkeerplaatsen in de parkeerkelder onder Albert Heijn. 41 daarvan zijn bestemd voor de bewoners van de appartementen die boven de supermarkt gebouwd gaan worden. Van de overige plaatsen kan het winkelend publiek gebruik maken. Overigens wordt de parkeerkelder na de winkelsluiting afgesloten en is dan nog uitsluitend toegankelijk voor de appartementbewoners. Naar verwachting gaat de bouw in mei/juni van start. De oplevering wordt begin 2010 verwacht.

Eerste vergadering Ondernemend Hardinxveld H’VELD-G’DAM - 76 parkeerplaatsen onder de Albert Heijn, het hele winkelcentrum als blauwe zone en de vestiging van een Hema. Tijdens de eerste algemene ledenvergadering van Ondernemend Hardinxveld kwamen onderwerpen aan de orde die de gemoederen flink bezighielden. Ondanks de lage opkomst was de avond daarom toch een succes te noemen.

Door Wil Sommeijer

Hema?

De komst van een Hema is nog onduidelijk. Er zijn positieve reacties in de trant van: ‘Het versterkt het winkelgebied’. Maar waar moet dit kleine warenhuis - want dat gaat het worden - zich vestigen? Een optie is de locatie waar nu Dirck III en Dirx Drogisterij zitten. Maar dan wil Bas van der Heijden uitbreiden richting de Talmastraat en dat geeft weer negatieve reacties omdat dit ten koste zou gaan van de Hardinxveldse ondernemers. En die hebben voorrang bij de toewijzing van de nieuwe dagwinkels.

Het parkeren in het winkelgebied blijft een heet hangijzer. Het nieuwbouwplan voldoet aan de parkeernormen, maar ten aanzien van het parkeren in het gehele winkelgebied zijn er echter nog wel wat vragen. Het hele winkelcentrum wordt blauwe zone. Dit roept de vraag op: Wie gaat dat controleren? In ieder geval moeten ondernemers en personeel ervoor zorgen dat auto’s buiten het centrum geparkeerd worden. Dat kan doordeweeks op het marktplein bij de sporthal en op zaterdag op het plein bij het gemeentehuis. Hier is toestemming voor gegeven.

Chris Tol, bestuurslid van de Stichting Beveiliging Bedrijfsterreinen (SBB) gaf tijdens de vergadering aan dat er een daling van zeventig procent aan criminaliteit op de bedrijfsterreinen is gerealiseerd door de activiteiten van de SBB. Hoewel de problematiek van een winkelgebied anders is dan die op industrieterreinen - vernielingen en overlast van jeugd - kan de SBB ook in winkelcentra voor meer veiligheid zorgen. Denk aan het beveiligingen van winkelpanden met camera’s en het afspraken maken met politie over overlast door jeugd. Tol gaf aan met een enquête onder de deelnemers de probleemgebieden te inventariseren.

Tijdens de vergadering werd tevens afscheid genomen van Kees van Beuzekom. Hij was twaalf jaar voorzitter van de Ondernemersvereniging. De tweede afzwaaier was Dick Weppelman, voorzitter van de winkeliersvereniging.

Ondernemend Hardinxveld is tot stand gekomen door een fusie van de Ondernemersvereniging en de Winkeliersvereniging, die per 1 januari 2008 zijn beslag kreeg. Het bestuur bestaat uit een algemeen bestuur met daarin drie commissies: de Giessenhof, het Centrummanagment en Overige bedrijven.

advertentie
advertentie