Voorkeursrecht langs spoorlijn

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam hebben vorige week besloten voorkeursrecht te vestigen op het gebied tussen de Betuweroute en de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen. Op burgerwoningen is geen voorkeursrecht gevestigd, bijvoorbeeld wel op percelen voor agrarisch gebruik. Bij het besluit hoort een kaart waarop de vlakken zijn aangegeven die onder het besluit vallen. De kaart is in te zien op het gemeentehuis.

Het vestigen van voorkeursrecht is bedoeld om gemeenten een betere positie te verschaffen op de grondmarkt. Door het voorkeursrecht wordt de regierol van de gemeente bij de ontwikkeling van ruimtelijk beleid versterkt. De gemeente kan dan gronden aankopen die in de toekomst mogelijk nodig zijn voor de uitvoering van nieuwe plannen.

Het collegebesluit tot het vestigen van voorkeursrecht staat ter besluitvorming op de agenda voor de gemeenteraad van 29 mei. Bij een positieve beslissing dient binnen twee jaar een nieuw bestemmingsplan of structuurvisie vastgesteld te worden voor het gebied. De eigenaar van de grond waarop het voorkeursrecht is gevestigd is niet verplicht de grond te verkopen. Als de eigenaar de grond wel wil verkopen moet de grond eerst aan de gemeente worden aangeboden. Zolang de eigenaar geen plannen heeft tot verkoop, kan de gemeente de grond niet via het voorkeursrecht verwerven.

Het besluit tot het vestigen van voorkeursrecht is in werking getreden na de publicatie in de Staatscourant van 22 april 2008. Ook heeft de gemeente aan eigenaren van de percelen een kennisgeving van het collegebesluit verstuurd.

advertentie
advertentie