Witte rook in omvangrijke politiezaken

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

,,Wij zijn inderdaad blij met deze resultaten”, reageert politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf. Nadat eerder de aanhoudingen van een aantal vernielers en gewapende overvallers bekend was gemaakt, volgde gisteren het meest opzienbare nieuws van de afgelopen week: de arrestatie van een dertienjarige jongen op verdenking van aanranding en schennispleging in het dorp. De jongen uit Hardinxveld-Giessendam zou in het centrum en op de Rivierdijk drie jonge vrouwen onheus hebben bejegend. De knul heeft inmiddels aan de politie toegegeven dat hij ook andere vrouwen heeft lastig gevallen. De politie heeft echter slechts drie aangiftes binnen; die van het drietal. ,,We roepen daarom slachtoffers op zich te melden”, zegt Noordergraaf. ,,Zij -en ook eventuele getuigen - kunnen bellen met de politie op 0900-8844. Anoniem doorgeven kan via 0800-7000.” De jongen wordt momenteel verhoord. Over zijn motief kan Noordergraaf nog niet veel zeggen. De politie heeft overigens nooit eerder iets naar buiten gebracht over de zaken ‘om het onderzoek niet te traineren’.

Jongen (13) verdacht van aanranding H’VELD-G’DAM - De aanhouding van een 13-jarige jongen op verdenking van aanranding, het oplossen van een lange reeks vernielingen én de ontmaskering van een aantal gewapende overvallers. De politie Zuid-Holland-Zuid kan terugkijken op een bijzonder succesvolle week.

Overvaller met een luchtje

Eerder in de week kon de politie al de arrestatie van vier verdachten melden die de gewapende overval op Dirck III slijterij aan den Bogerd in Hardinxveld-Giessendam zouden hebben gepleegd. Een 21-jarige man uit Zutphen, tevens hoofdverdachte in deze zaak, kon als eerste worden aangehouden, op woensdag 7 mei. Een 20-jarige vrouw uit Sliedrecht, tevens vriendin van de hoofdverdachte, werd dezelfde dag opgepakt. Vorige week woensdag 14 mei werd de derde verdachte aangehouden, een 20-jarige man ui Sliedrecht. Een dag later moest ook een vierde verdachte mee naar het politiebureau, een 16-jarige jongen uit Sliedrecht.

Smet op de zaak is de ‘status’ van de hoofdverdachte. De man zit momenteel een straf uit bij het justitieel pedagogisch centrum De Sprengen in Zutphen. Ten tijde van de overval was hij, volgens H. Janssens, persvoorlichter van de Dienst Justitiële Inrichting, ‘ongeoorloofd afwezig’ op deze jeugdinrichting. Of de man is ontsnapt of niet is teruggekomen van een verlof wil Janssens niet zeggen. De man heeft zich inmiddels wel weer gemeld bij De Sprengen. Joh. Krist, algemeen directeur van het centrum, wil niet op de zaak ingaan en verwijst naar Janssens. Ook hij wil niet verder ingaan op de zaak.

De vier worden er dus van verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op de slijterij, op donderdagavond 20 maart rond 20.00 uur. Onder bedreiging van een vuurwapen moest de dienstdoende kassamedewerker geld afgeven waarna de onbekende verdachte er vandoor ging. De politie riep getuigen op zich te melden, vroeg de hulp van het winkelend publiek en deed een passantenonderzoek om meer informatie te verkrijgen van mogelijke getuigen. Ten tijde van het passantenonderzoek werden flyers uitgedeeld met daarop een foto van de hoofdverdachte. Aan de hand van getuigenverklaringen en mede dankzij de camerabeelden konden de verdachten worden herkend en aangehouden.

Vernielingen

Met de aanhoudingen van drie jongens in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar uit Hardinxveld-Giessendam, vorige week donderdag, denkt de politie tevens diverse vernielingen, inbraken en diefstallen te hebben opgelost.

De strafbare feiten werden in de afgelopen twee jaar gepleegd. De jongeren werden opgemerkt door een alerte voorbijganger die zag dat de jongeren zich bij de sportkantine verdacht gedroegen.

De zaak kwam aan het licht toen de jongens in de nacht van donderdag op vrijdag 9 mei inbraken in de kantine van vv Hardinxveld aan de Sluisweg. ,,Een buurtbewoner zag de jongens ‘s nachts bezig met chips en drank en belde de politie. Hun aanhouding leidde uiteindelijk tot een bekentenis in meerdere zaken, die al teruggaan tot 2006. Door deze aanhoudingen lijkt de rust wedergekeerd”, aldus Steven Wierckx van de politie. De jongens verklaarden onder andere in de afgelopen maanden graffititags te hebben gespoten op onder andere een supermarkt aan den Bogerd, een flat aan de Peulenlaan en de Maasstraat, de bibliotheek en een gebouw van de Rivas aan de Pietersweer en een woning in de Geemansweer. De jongens hebben daarnaast diverse fietsen en een bromfiets gestolen in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht en braken in Hardinxveld-Giessendam bij diverse leegstaande panden in. Zij spoten daar de aanwezige brandblussers leeg.

De 16-jarige jongen en 17-jarige jongen worden eveneens verantwoordelijk gehouden voor diverse vernielingen tijdens oud en nieuw 2007-2008. Zo bliezen zij een bankje aan de Wetering met een vuurwerkbom op, vernielden ze met vuurwerk een stoeltje in een bushokje aan de Spindermolen en bliezen ze prullenbakken op in de Geemansweer en Geldersweer. Ook werden ruiten van de bibliotheek en nieuwbouw vernield.

Beiden bekenden ook in 2006 tot en met de afgelopen maanden zo’n twintig tot dertigtal autospiegels te hebben afgetrapt van geparkeerde auto’s op onder andere de Buitendams. Volgens Wierckx hebben de jongens niets te maken met de neo-nazistische uitlatingen die eerder door het dorp werden aangebracht of de voorwerpen (onder andere een kliko en een reddingsboei) die in de geluidsschermen langs de A15 werden gehangen. ,,Wel hebben we meer zicht op groeperingen die graffiti spuiten”, vertelt Wierckx. Hij meldt ook dat de politie er alles aan doet om vernielingen te voorkomen door onder andere de looproute van de jongeren die uitgaan in de gaten te houden, zowel zichtbaar met politieauto’s als in burger.

De jongeren pleegden de vernielingen, inbraken en diefstallen uit verveling. De totale schade wordt geïnventariseerd; zowel gemeente, particulieren en de woningstichting daar partij in. Tegen de jongeren is een proces-verbaal opgemaakt en ze zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Als het onderzoek is afgelopen, moeten de jongeren zich melden bij justitie.

advertentie
advertentie