Toren enkele weken zonder spits

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Op het kerkplein in Boven-Hardinxveld vond afgelopen donderdag een opvallend tafereel plaats. De torenspits van de kerk van de Hervormde Gemeente werd rond acht uur ‘s ochtends per kraan gedemonteerd en vervolgens getransporteerd naar de werkplaats van De Klerk Werkendam Bouw BV. In deze werkplaats wordt momenteel gewerkt aan de renovaties van de spits.

De top van de kerktoren werd in 1971 voor het laatst gerenoveerd, maar het materiaal is inmiddels weer verouderd. ,,De leien dakbedekking, het lood en het houtwerk moeten vernieuwd worden”, zegt Arie van Houwelingen, bedrijfsleider van De Klerk Werkendam bouw BV, ,,Tevens staat de torenspits al enige tijd scheef op de rest van de toren. We konden hem met een hulpconstructie wel recht houden, maar nu moet dit toch echt verholpen worden.”

Er werd besloten om de torenspits los te koppelen, omdat het bouwbedrijf wilde voorkomen dat de kerk wekenlang in de steigers zou staan. ,,Op deze manier kunnen we in alle rust aan de torenspits werken. Ook zijn we nu verzekerd dat er geen vandalisme plaats zal vinden”, aldus Van Houwelingen. Om de toren is momenteel een net gespannen, zodat losse stenen of iets dergelijks niet naar beneden zullen vallen.

In week 23 of 24 van 2008 zal de spits terug geplaatst worden en is de toren weer in zijn volle glorie te bewonderen.

advertentie
advertentie