Angst voor parkeerprobleem

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Parkeerproblemen en luchtkwaliteit. Dit zijn de voornaamste bezwaren tegen de verleende bouwvergunning eerste fase voor de bouw van supermarkt Albert Heijn, 41 appartementen en een parkeerkelder. Maandagavond zijn de ingediende bezwaarschriften behandeld in de Commissie voor de bezwaarschriften.

Partijen vrezen ook aantasting luchtkwaliteit

Door Wil Sommeijer

De bezwaarschriften zijn ingediend door Grontmij/Kats & Waalwijk namens de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ), eigenaar van het bestaande winkelcentrum met bovenliggende woningen, bekend als Den Bogerd, Loyens & Loeff N.V. namens Bas van der Heijden B.V. en Stichting Univé Rechtshulp namens J. Vogelaar.

Bas van der Heijden voorziet een afname van haar klanten en dus een fors omzetverlies, omdat door de nieuwbouw een substantieel gedeelte van de dicht bij BvdH gelegen parkeerterrein komt te vervallen. Wat de luchtkwaliteit betreft is BvdH van mening dat in het in opdracht van de gemeente verrichtte onderzoek te beperkt is. Ook de A15 had hierin betrokken moeten worden. Dit laatste werd door de vertegenwoordiger van de Ontwikkelingsmaatschappij Nieuwe Talma (Projectontwikkelaar uitbreiding winkelcentrum) ontkracht door te stellen dat de A15 wel degelijk in het onderzoek is meegenomen. De Milieudienst stelt dat het verkeer op de A15 niet meer aan het project kan worden toegerekend.

SBZ vindt de parkeernorm van 1,3 tot 1,5 parkeerplaats per appartement onvoldoende. Ook zou de locatie van de toegevoegde parkeerplaatsen nadelig zijn voor het winkelcentrum.

J. Vogelaar woont in de Kuyperstraat en vreest parkeer- en verkeersproblematiek en verlies aan woongenot. Een onderzoek verricht door bureau Goudappel Coffeng richt zich met name op het oplossen van het parkeren binnen het centrumgebied van Hardinxveld-Giessendam, niet op de omliggende straten. Ook zouden de verkeersmetingen hebben plaatsgevonden in de voorjaarsvakantie 2007 gedurende twee dagen. Wat het woongenot betreft vreest bezwaarde voor zijn privacy omdat er vanuit de appartementen zicht zal zijn op zijn tuin en woonkeuken. Daarnaast vreest hij voor schade aan zijn woning tijdens de bouwwerkzaamheden. Namens Ontwikkelingsmaatschappij Nieuwe Talma werd de toezegging gedaan dat, hoewel het niet nodig wordt geacht, de aannemer ook de woning van Vogelaar zal schouwen. Waarmee Vogelaar zeer tevreden was.

Niet in voorjaarsvakantie

Het parkeeronderzoek door Goudappel Coffeng is niet in de voorjaarsvakantie verricht, lichtte G. Nieuwenhuis namens het college van B&W toe. Het Hervormd Centrum is wel in het onderzoek meegenomen. De verwachting is dat na de realisering van de nieuwbouw de parkeerdruk lichter zal zijn dan nu het geval is. Wat de parkeernorm van 1,3 tot 1,5 betreft, merkte Nieuwenhuis op dat dit geen normen zijn, maar richtlijnen. Het winkelcentrum van Hardinxveld-Giessendam heeft geen regionale uitstraling.

De Commissie voor de bezwaarschriften brengt binnen zes weken advies uit aan het college van b & w.

advertentie
advertentie