Jaarrekening onder de loep

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Over geld dat uit de WMO vrijkomt was de stemming in de raad eensgezind: voorzichtigheid troef! ,,Dat geld moet ook in de WMO blijven voor het opbouwen van reserve”, vond Sanny Kamerman van de PvdA. ,,Het is niet geoormerkt geld en dat kun je overal voor gebruiken.” VVD-er Jaap Tromp vond dat ook. Hij zag het als een veiligheid voor mogelijke tegenvallers, omdat pas in 2008 een juist beeld van de WMO kan worden gegeven. Hij wilde, evenals Kim Putters van de PvdA, graag weten hoe de WMO-kosten zich zullen ontwikkelen. ,,De WMO is een open einde-regeling. Als mensen recht hebben op een voorziening zullen we dat moeten verstrekken. Wat de kostenontwikkelingen zullen zijn weten we niet. Wel streven we er naar om met de middelen, die we vanuit het Rijk krijgen, rond te komen”, aldus het antwoord van wethouder Theo Boerman.

Lof én kritische vragen over financiën H’VELD-G’DAM – De oren van de ambtenaren van de afdeling financiën moeten wel getuit hebben vorige week donderdagavond, zoveel loftuitingen werden hen raadsbreed toegezwaaid. Tijdens de raadsvergadering werd de jaarrekening 2007, die een positief saldo van 7,5 euroton laat zien, vastgesteld. Tevredenheid alom.

Door Wil Sommeijer

,,We hebben te maken met incidentele meevallers en dat betekent dat we het voorzichtigheidsprincipe moeten blijven hanteren en goed op de centjes blijven passen”, zei Jan de Vos, SGP. En Nel den Breejen, Christenunie, wees er op dat er nog 12.000 euro over is uit de WMO-proeftuin. ,,Gaat dat ook terug naar de reserves?” Wethouder Teun Sluimer kon daar niet direct antwoord op geven.

Ton voor ICT

Jaap Tromp wilde weten of de samenwerking tussen de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem wel voldoende duurzaam is voor een investering van 100.000 euro ten behoeve van de automatisering. Het volmondige ‘ja’ van burgemeester Augusteijn was voor Tromp niet voldoende. Hij wilde toch graag de totale kosten zo snel mogelijk in beeld zien. Augusteijn legde uit dat Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam één van de drie clusters is in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. ,,Dan zal op het gebied van de ICT alles gestroomlijnd moeten lopen.”

De Christenunie liet bij monde van Jan Nederveen weten de 100.000 euro voor ICT prima te vinden, maar wilde wel graag weten welke investering dat in de komende jaren vergt. ,,Als gemeente lopen we achter wat de ICT betreft, maar we willen graag dat de stand van zaken over de inhaalslag periodiek bekend wordt gemaakt,”zei Benhard van Houwelingen van de T@B. En daar was wethouder Boerman het eigenlijk wel mee eens gezien zijn opmerking niet alle kosten op te hangen aan de samenwerking met Gorinchem. ,,Ook onze eigen ICT moet op orde worden gebracht. Wat dat betreft lopen we achter.”

advertentie
advertentie