Zoektocht naar burgemeester

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Wie wordt de nieuwe burgemeester van Hardinxveld-Giessendam? En welke eisen stellen de politieke partijen aan een eerste burger? Begin deze week werd bekend dat de vacature voor burgemeester is opengesteld nadat de gemeente nu al bijna twee jaar wordt geleid door interim-burgemeester Roel Augusteijn. Hij zal niet solliciteren naar de functie: ,,Ik heb er indringend over nagedacht en hoewel ik het erg naar mijn zin heb in Hardinxveld heb ik om persoonlijke redenen besloten niet te solliciteren.” Augusteijn verving in september 2006 burgemeester Noordergraaf, nadat uit rapportage van een onderzoek bleek dat de bestuurskracht van de gemeente laag was. Inmiddels is de financiële positie van de gemeente versterkt, de ambtelijke organisatie gereorganiseerd en groeit het dorp. Tijd voor een vaste burgemeester dus, wiens profiel volgens de fractievoorzitters verdacht veel voldoet aan Augusteijns persoon.

Lof voor vertrekkende Augusteijn

Door Marjanne Dijkstra

De fractievoorzitter van de SGP, Jan de Vos, vertelt dat de partijen een profielschets aan het samenstellen zijn waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. ,,Wij als SGP zoeken iemand die goed gestalte kan geven aan de regionale samenwerking in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Daarbij moet het iemand zijn die een verbinding is tussen partijen binnen en buiten de raad. De nieuwe burgemeester moet Hardinxveld-Giessendam op de kaart zetten als een bestuurskrachtige gemeente, waar ieder z’n eigen rol heeft. Hardinxveld is voor een nieuwe burgervader een uitdagende gemeente omdat we tijden stil hebben gelegen. Nu zijn we geen gemeente meer die voortsukkelt, er is werk aan de winkel.”

Dat vindt ook zijn CDA-collega David Koppelaar. ,,We zijn geen ingeslapen dorp. Tot 2015 worden hier een kleine duizend woningen gebouwd en we zijn een bloeiend dorp.” Als burgemeester zoekt het CDA iemand die de zelfstandigheid van de gemeente hoog in het vaandel heeft. ,,De groeiende bestuurskracht die onze gemeente heeft moet alleen maar meer groeien. De nieuwe burgemeester moet de energie hebben om ons dorp naar een hoger plan te trekken. Dat kan naar mijn mening met alle ontwikkelingen die hier aan de gang zijn, met de verbouwing van het centrum en de huizenbouw waardoor ons dorp meer inwoners zal krijgen.” Over Augusteijn heeft Koppelaar niets dan lof: ,,Zijn kracht ligt in het opruimen van weerstanden.”

Kim Putters van de PvdA is een fan van interim-burgervader Roel Augusteijn, zo vertelt hij. ,,Hij heeft de aanzet gegeven om Hardinxveld in een leidende rol te duwen in de regio. Het zou fijn zijn als onze nieuwe eerste burger ook een ‘mensenmens’ is; iemand die zich binnen niet al te lange tijd tussen de mensen kan mengen.

Putters: ,,Ook moet diegene een duidelijke visie hebben op een onafhankelijk en zelfstandig Hardinxveld.” ChristenUnie fractievoorzitter Cor Voorberg zoekt een ‘dynamische netwerker die de voortrekkersrol die onze gemeente nu heeft kan continueren’. ,,De nieuwe bestuurder moet iemand zijn die een stevige doorstart maakt met de ontwikkeling van bestuurskracht van Hardinxveld. Als christelijke partij zien wij graag dat onze burgemeester christen is, maar belangrijker is dat hij of zij affiniteit heeft met de bevolking en de waarden en normen respecteert.” Voorberg hoopt op een dynamische burgemeester die veel ziet in een dorp in ontwikkeling. ,,We zijn veel bezig met vervoer over de weg, het spoor en het water. Bestuurlijk zitten we nog steeds tussen tafellaken en servet, maar iemand die daar een uitdaging inziet kan heel wat van ons dorp maken.”

T@B’s Bernard van Houwelingen wil een strijdvol, capabel mens die de gemeente sterk zal profileren richting de provincie. ,,Een bruggenbouwer en een onderhandelaar. Ook moet die persoon zich aan kunnen passen aan de cultuur binnen Hardinxveld-Giessendam. De dorpsfeer en eigen identiteit moet worden behouden. Hardinxveld is voor een aankomende burgemeester een uitdagende gemeente omdat er veel te doen is. Er wonen hier gezellige en constructieve mensen die niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken. Ik ben dan ook benieuwd naar de ideeën die de burgers hebben over een nieuwe burgemeester.” Niet alleen de gemeenteraad denkt na over een profielschets voor een nieuwe burgemeester, ook de burgers kunnen dus nadenken over wat zij graag zien in een nieuwe eerste burger. Maandag 16 juni kunnen inwoners van de gemeente hun ideeën kwijt tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis tussen 19.00 en 20.00 uur. De uiteindelijke profielschets wordt twee dagen later tijdens een extra openbare raadsvergadering besproken met de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen. De nieuwe burgemeester moet 1 januari 2009 aan de slag gaan.

advertentie
advertentie