College wil bieb in Noordeloos

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Eerder reed de bibliobus door de gemeente Giessenlanden die op zijn rit ook Noordeloos aandeed, maar sinds enkele jaren rijdt die bus niet meer. Momenteel kunnen bewoners van Giessenlanden alleen naar de bibliotheken in de kernen Arkel en Giessenburg.

‘Centrumbrug moet passen bij dorpsgezicht” NOORDELOOS - In Noordeloos is dringend behoefte aan een bibliotheek. De gemeente Giessenlanden heeft daarom in haar kadernota 2009 zo’n 270.000 euro gereserveerd voor een nieuwe bibliotheek. Het college behandelt de kadernota op 26 juni in de gemeenteraad en hoopt dan op toestemming van de raad voor de bibliotheek.

Vooral voor ouderen in Noordeloos die veel gebruik maakten van de bibliobus is een bibliotheek een gemis. Volgens wethouder Wout de Jong is door het verdwijnen van de bus het voorzieningenniveau van Noordeloos niet meer op peil en dat is ten onrechte meent hij: ,,Noordeloos is een aanzienlijke kern binnen onze gemeente en we vinden dat er aandacht moet zijn voor het cultuurprobleem daar. Daarom vinden we Noordeloos een geschikte plek voor een bieb. We hebben al een locatie op het oog voor de bibliotheek en zijn daarover in onderhandeling.” De bestuurder rest alleen nog het groene licht van de raad voor de besteding van 254.500 euro aan de aanschaf van het pand en voor de inrichting is 15.660 euro nodig.

Vervanging brug

Op het gebied van infrastructuur wil de gemeente Giessenlanden geld uittrekken voor de vervanging van de centrumbrug van Noordeloos. Al sinds vorig jaar zijn er problemen met de brug en ook werd in 2007 een beperking ingesteld voor voertuigen die zwaarder zijn dan vijf ton. Nader onderzoek wees uit dat de brug vervangen moet worden. De gemeente gaat uit van een nieuwe betonnen brug met het zijaanzicht van een gemetselde toogbrug. Wethouder De Jong zegt dat rekening wordt gehouden met het beschermd dorpsgezicht van Noordeloos: ,,We kunnen daar natuurlijk een gewone brug neerzetten, maar we zullen rekening houden met de beeldkwaliteit binnen het dorp. We geven liever iets meer geld uit aan de brug om het ding netjes neer te zetten.” De start van de uitvoering staat gepland voor begin volgend jaar.

Temporiseren

Giessenlanden heeft veel geld gestoken in het vernieuwen van het beleid. Daarvoor kreeg de gemeente geld van de overheid, maar omdat ook andere gemeentelijke projecten meer geld kostten dan verwacht ontstond er een gat in de begroting. Zo werd de gemeente met de neus op de feiten gedrukt over de kosten van onderhoud van gemeentelijke eigendommen en cultureel erfgoed. Vooral in de restauratie van kerktorens, het wegenonderhoud en het baggerplan ging meer geld zitten dan van te voren was geraamd. De Jong: ,,Daarom is het eventueel noodzakelijk om de uitvoering van bepaalde projecten te temporiseren. Vooral op het terrein van cultuur en subsidie zullen er zaken zijn die op de lange baan worden geschoven. Welke projecten dat precies zijn weet ik niet; in de algemene beschouwingen zullen de raadsleden daarover mee moeten beslissen.”

advertentie
advertentie