Zelfstandig openbaar onderwijs

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De gemeente Hardinxveld-Giessendam is binnenkort niet meer de werkgever van de leraren in het openbaar onderwijs. Die verandering is onderdeel van een landelijk plan om het openbaar onderwijs te verzelfstandigen. Om spanningen tussen de gemeente als beleidsmaker en als werkgever te voorkomen wordt het openbaar onderwijs, net als het bijzonder onderwijs, ondergebracht in een stichting.

‘Alleen wijziging van werkgever op salarisstrook’

Gemeentes in Nederland moeten in toezicht houden op het onderwijs, waarbij zij letten op de kwaliteit van het onderwijs maar ook zijn zij verantwoordelijk voor de huisvesting. Ook in de gemeente Hardinxveld-Giessendam is het zo geregeld. Het bijzonder onderwijs, de christelijke basisscholen, zijn voor personele zaken verenigd in stichtingen. Voor het openbaar onderwijs geldt dat het onder de verantwoording van de gemeente valt. Daar wringt voor veel gemeenten de schoen en ook in Hardinxveld wordt het openbare onderwijs daarom nu verzelfstandigd. De dubbelfunctie van verantwoordelijke voor het onderwijs en tevens werkgever voor de openbare scholen levert volgens Robert ‘t Hoen, afdelingshoofd beleidsontwikkeling en ondersteuning, een te groot spanningsveld op.

Daarom gaan ook de openbare scholen in Hardinxveld-Giessendam zich verenigen binnen stichtingen. Voor die verzelfstandiging zoeken de scholen aansluiting bij de Gorcumse stichting OVO (Openbaar Verenigd Onderwijs). ‘T Groen: ,,Momenteel zijn we druk met stichting OVO in gesprek over aansluiting. Het zou mooi zijn als de verzelfstandiging al voor de zomer rond is, maar dat is niet noodzakelijk. Kinderen en ouders merken niets van de verzelfstandiging van het onderwijs, dat zou ook niet goed zijn. De verzelfstandiging richt zich alleen op terreinen als organisatie en salaris. De grootste verandering voor docenten wordt dat zij niet meer de gemeente als werkgever op hun salarisstrookje hebben staan, maar een stichting.”

advertentie
advertentie