Tussen mensen, boven partijen

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Het was sluiswachter Teus Bongen die er allereerst voor pleitte om waarnemend burgemeester Augusteijn over de streep te trekken om te blijven. Deze heeft besloten om persoonlijke redenen niet te solliciteren. ,,Als dat niet lukt dan moet er net zo’n krachtig figuur komen die jullie, net als hij, goed onder de duim heeft en jullie aan durft te spreken en ingrijpt als jullie zitten te zwammen. Niet iemand die met zijn luxe auto door de straten rijdt, maar gewoon op de fiets en lopend. En dan natuurlijk het liefst over de Dam, dan kan ik hem ook nog eens aanspreken.”

‘Burgemeester zoeken van de gestampte pot’ H’VELD-G’DAM – Het kan de burger weinig of niets schelen wat voor burgemeester in januari van het volgend jaar zijn of haar intrek zal nemen in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Dat lijkt de conclusie nadat slechts zeven belangstellenden maandagavond naar de inspraakavond in het gemeentehuis waren gekomen. Daarvan gaf slechts één duidelijk, heel duidelijk, zijn wensen aan. ,,Het moet een man van het volk zijn, een jongen van de gestampte pot”, aldus sluiswachter Teus Bongen.

Door Wil Sommeijer

En geheel in ‘Bongen-stijl’ gaf Teus ook nog uiting aan zijn stille ambitie zelf burgemeester te worden van Hardinxveld-Giessendam. Maar daar zag hij toch maar vanaf vanwege de drukte in de Damsluis.

Jaap Tromp, voorzitter van de vertrouwenscommissie vatte het betoog van Bongen samen. ,,U wenst een burgemeester die tussen de mensen en boven de partijen staat.” En daar was Bongen het mee eens. Tromp beloofde de reactie mee te nemen in de profielschets en dat zal ook gebeuren met de twee schriftelijk ingediende reacties.

Grote smurf

Een rondje langs de politieke partijen maakte duidelijk dat het vertrek van Augusteijn wordt betreurd. Hij wordt algemeen omschreven als een krachtig man met goede communicatieve eigenschappen. Daaraan zou ook de nieuwe burgemeester moeten voldoen. Volgens de T@B is een goede burgemeester een soort ‘grote smurf’, maar zeker geen popie-jopie figuur. Hij moet een bindende factor zijn zowel in de gemeenteraad als naar de burgers. En hij moet in staat zijn om, gezien de regionale samenwerkingsverbanden, juist in die regio Hardinxveld-Giessendam op de kaart te zetten.

De VVD gaf te kennen voorkeur te hebben voor een vrouw bij gelijkwaardige capaciteiten.

Extra raadsvergadering

Vanavond vindt een extra raadsvergadering plaats waarin de raadsleden samen met de Commissaris van de Koningin Franssen, een profielschets voor de nieuwe burgemeester op zal stellen. Begin 2009 hoopt de gemeente de nieuwe burgemeester te kunnen begroeten. De vergadering is openbaar en begint om 20.00 uur in het gemeentehuis.

advertentie
advertentie