‘Naar buiten sturen is niet erg gastvrij’

25 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Voor veel rokers staat het bezoek aan een café gelijk aan gezelligheid, een biertje én een sigaret. Vanaf 1 juli zal dat beeld bijgesteld moeten worden. Dan is het verboden een sigaret in café of restaurant op te steken. Een verandering waar niet alleen de klanten aan moeten wennen, maar die ook voor horecaondernemers een grote stap betekent.

H’VELD-G’DAM - Nicotinedampen, rokerige ruimtes en een overheersende sigarretengeur: op 1 juli is het over en uit met de sigaret in de horeca. In heel Nederland maken horecaondernemers zich op voor de rigoureuze veranderingen in hun branche en ook in deze regio bereiden cafés en restaurants zich voor op het rookverbod. Met wisselende gevoelens. ,,Misschien dat mensen de eerste tijd wel thuis blijven en in de schuur een feestje bouwen, maar dat zal wel snel gaan vervelen.’’ Door Jilke Tanis

,,’Nieuwe kansen voor de horeca’ roepen ze in Den Haag. Wat een larie!”, reageert Koos van Zwienen van Tapperij Damrak fel. ,,Ik verdien al 36 jaar mijn brood aan mensen die een peukie opsteken bij hun biertje en dan zou ik ze nu de deur uit moeten zetten? ‘Bedankt voor de gezellige jaren, maar nu wegwezen jij’. Vind ik niet erg gastvrij.”

En dus zit de uitbater midden in een ingrijpende verbouwing. ,,Het is bijna klaar. De Dam, het gedeelte dat voor de jeugd was, heb ik bij het Damrak betrokken. Dat wordt het rokershok. Het mag daar best gezellig worden, al staat de muziek wat zachter en is het licht net iets feller. Ze moeten niet de hele avond daar blijven hangen. Het halletje ertussen heeft een goed afzuigsysteem en blazers. Dit is voorlopig voldoende, maar volgend jaar wil ik nog meer veranderingen doorvoeren. “

Het betekent een flinke kostenpost voor Van Zwienen. ,,Het kost een hoop geld, dat je nooit terugverdient. Sterker nog. In Duitsland kampt de horeca met een omzetverlies van gemiddeld 21 procent sinds het rookverbod. Maar zielig doen heeft geen zin. De hele wereld ging ons al voor. We hebben geen keuze. Ik kan ook niet de buren opzadelen met overlast door mijn gasten naar buiten te sturen. Want het zijn er nogal wat. Zeker 90 procent van de stamgasten rookt. In het weekend misschien iets minder, maar de doordeweekse klanten roken allemaal.”

Marjan Blom van café ‘t Kraaienest is niet blij met de regels die de overheid de horeca oplegt. ,,Ik vind het rookverbod een moeilijk stuk. Ik vind het niet gastvrij naar de klanten toe om te zeggen dat er niet meer gerookt mag worden, terwijl ik het er niet mee eens ben.’’

Om rokende klanten tegemoet te komen heeft Blom in een gedeelte dat eerst ‘voorraadhok’ was, een speciale rokersruimte gebouwd. Of het verbod daarom nog consequenties meebrengt, durft ze dan ook niet te zeggen. ,,De eerste periode is het afwachten, al denk ik persoonlijk dat er in het weekend wel iets minder klanten zullen komen. Maar of de regel ook op de langere termijn omzetvermindering meebrengt durf ik niet te zeggen’’

Dieuwertje Both van De Koperen Snor heeft dezelfde twijfels over het rookverbod als haar collega van ‘t Kraaienest. ,,Aan de ene kant is het jammer, zo’n verbod, maar aan de andere kant is het voor mensen met bijvoorbeeld keelontsteking wel prettig als er niet meer gerookt wordt in de horeca.’’

De onderneemster heeft geen maatregelen getroffen om rokende klanten na 1 juli aan een rookplek te helpen. ,,De een vindt het jammer en een ander wordt boos, maar iedereen zal toch echt zijn jas aan moeten trekken om buiten een sigaret op te steken.’’ Both, die zelf ook rookt, durft net als Blom niet te zeggen of het rookverbod minder omzet zal betekenen. ,,Mensen die een frietje willen eten, komen toch wel.’’

Monique Honders van restaurant Kampanje vindt het jammer dat de horeca door het rookverbod weer verder aan banden wordt gelegd door de overheid. ,,Wij vinden het niet leuk dat we wéér moeten investeren in iets wat de overheid verplicht. Met een goed afzuigsysteem hebben mensen evengoed weinig last van de rook, het zou logischer zijn als dát verplicht werd.’’ Na de zomer gaat het restaurant investeren in een rookruimte. ,,Dat is een stukje service naar onze gasten.’’ Als Honders haar gasten toch betrapt op het roken van een sigaret, zal ze onmiddellijk zeggen dat die uit moet. ,,Horecaondernemers krijgen flinke boetes als blijkt dat er toch gerookt wordt in de zaak.’’ Maar zover zal het waarschijnlijk niet komen. ,,Het is gewoon wetgeving, dus iedereen moet zich er wel aan houden.’’

Net als de meeste kroegen in de regio heeft ook café ‘t Peultje vanaf 1 juli een speciale rokersruimte. Uitbater Van der Giessen weet niet wat de zaak kan verwachten nu het verbod in zal gaan, maar het café hoopt er het beste van. ,,Het aantal bezoekers zal de eerste tijd misschien minder worden, maar na een half jaar komt iedereen vast wel weer terug. Wij hebben hier een hoop vaste klanten en die zullen wel naar boven, naar het rookhok gaan als ze een sigaret op willen steken. Misschien dat mensen de eerste tijd wel thuis blijven en in de schuur een feestje bouwen, maar dat zal wel snel gaan vervelen.’’

Verwacht de uitbater ook nog positieve gevolgen? Lachend: ,,Misschien stoppen heel veel mensen wel met roken…’’

advertentie
advertentie