‘Niet romantisch, maar hard werken’

16 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De 62-jarige Van Bennekum werkt en woont in Hardinxveld-Giessendam en studeerde aan de Academie voor beeldende vorming in Tilburg. De kunstenaar werkt altijd met geometrische vormen. ,,Ik neem een cirkel, een driehoek of een cilinder en die manipuleer ik zo dat iets heel anders ontstaat. Je herkent het nog wel als oorspronkelijke vorm, maar in feite is heeft het niet meer de ruimtelijkheid die het was. Vaak werk ik met bomen, dat is natuurlijk een cilinder, die zaag ik dan diagonaal door en zet ik anders in elkaar.”

Hardinxveldse kunstenaar vult rotonde H’VELD-G’DAM - Van Gorinchem tot Heerlen tot Finland; overal zijn de kunstwerken van de Hardinxveldse kunstenaar Henk van Bennekum te vinden. Komende donderdag wordt op de rotonde van de Spijksedijk zijn beeld Signum III geplaatst; een bijna tien meter hoog landmark dat een unieke ledverlichting krijgt. Het beeld is één van de laatste beelden van het Symposion 2005. Van Bennekum: ,,Het beeld toont voor mij de dynamiek van de rotonde.”

Door Marjanne Dijkstra

Ook voor dit beeld maakte Van Bennekum een deling: ,,Het is in feite een lange cilinder die ik heb gedeeld; de ene helft heb ik weer gedeeld en in stukken op het langste deel in elkaar gezet. Het krijgt dan iets dynamisch, iets spannends. Het beeldt de dynamiek uit van de rotonde en heeft ook iets met de skyline te maken. Je kan er een molen in zien die we in deze omgeving veel zien, maar ook een vliegtuig. Een rotonde is natuurlijk een raar ding, je gaat er omheen en elk moment verander je een slag. Het kunstwerk moet de rotonde tot een soort herkenningspunt maken, zo van ‘hoera bijna thuis of ‘nu moet ik nog vijfhonderd kilometer’.”

Het tien meter hoge kunstwerk wordt schuin in de dijk op de rotonde geprikt en weegt samen met het voetstuk waar het op komt te staan zo’n vijfduizend kilo. Van Bennekum gaat echter niet zelf aan de slag met tien meter hoge metalen cilinders. ,,Ik begin eerst klein met pvc-buizen of kleine boomstammetjes die ik met de kettingzaag bewerk en eventueel opnieuw in elkaar zet. Niet elk schaalmodel kun je klakkeloos vergroten, want de verhoudingen moeten kloppen. Grotere dingen worden gemaakt in samenwerking met anderen die wel de juiste materialen daarvoor hebben. Zelf ben ik daar wel altijd bij aanwezig om te kijken of het goed gaat.” Het is geen inspiratie die de kunstenaar krijgt. ,,Ik begin gewoon, vaak met restjes van een ander beeld. Ik zet dingen anders in elkaar en krijg daar dan een bepaalde emotie of idee over de vorm bij.”

Behalve als beeldend kunstenaar werkte Van Bennekum ook jaren als docent ruimtelijke vormgeving aan de Vakschool voor Goud en Zilversmeden in Schoonhoven, zat hij in een adviescommissie over de rotondes in de aan te leggen wijk Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht en deed hij de vormgeving van een tijdschrift.

,,Die afwisseling was heel erg fijn maar het mooiste is natuurlijk om jezelf op te sluiten in je atelier. Dan is de dag kort hoor. Ik ben dan niet de romanticus met het glaasje wijn, maar gewoon keihard aan het werk.”

advertentie
advertentie