‘De jeugd moet van drank af’

16 juli 2008 om 00:00 Nieuws

In de huidige APV is het verboden om alcohol te gebruiken op de openbare weg, maar in de aangepaste versies moeten dus geheel alcoholvrije zones komen. In die zones mag geen alcohol worden gedronken en mag niemand alcohol voor directe consumptie voor handen hebben. Waar de alcoholvrije zones gaan komen, kan de politie nog niet precies aanduiden, maar plaatsen als parken en stads- en dorpscentra liggen voor de hand. Het plan is een van de onderdelen van een groter plan waarbij de politie als speerpunt heeft om het alcoholgebruik van jongeren onder de zestien jaar terug te dringen. De politie wil dan vooral de leeftijd waarop jongeren beginnen met alcohol omhoog brengen. Samen met scholen en de GGD, die een signalerende functie hebben, gaat de politie de jeugdige alcoholgebruikers aanpakken. Niet alle ouders zijn zich er volgens de politie van bewust dat hun kinderen veel alcohol gebruiken en dat een drankje als een Breezer meer alcohol bevat dan een glas whisky. Korpschef Gerrit den Uyl: ,,Dat alcoholgebruik en vernielingen door jongeren veel voorkomen wordt door ouders maar marginaal opgepikt. Ouders moeten meer oog hebben voor wat kinderen buiten de voordeur doen. Binnen nu en twee jaar willen we het alcoholgebruik onder jongeren onder de zestien drastisch terugdringen en de overlast en veiligheid op de openbare weg verbeteren.” De actie van de politie gaat lopen nu er ook landelijk veel aandacht is voor de schade die jongeren kunnen oplopen door overmatig alcoholgebruik. ,,Als ze een paar keer goed dronken worden zakken ze definitief van VWO-niveau terug naar het VMBO.”

Politie zet in op minder alcoholgebruik REGIO - De politie Zuid-Holland-Zuid gaat hoog inzetten op het terugdringen van het alcoholgebruik op straat. Daarvoor gaan de gemeenten van de regio plaatsen aanwijzen die alcoholvrij moeten zijn. Voordat het echter zover is moeten de gemeenten hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aanpassen dat de politie kan optreden op de plekken die in de APV worden genoemd. Alcohol die voor directe consumptie voor handen is, zoals geopende blikken en flessen, kan dan worden ingenomen.

De politie presenteerde ook de nieuwe halfjaarcijfers van het eerste deel van 2008. De trend van daling van het aantal aangiften nam wederom af. Ten opzichte van 2003 is het aantal aangiftes in de regio met dertig procent gedaald. Vooral het aantal vermogensdelicten, zoals woninginbraak, inbraak in en diefstal van auto’s, nam met vijftig procent af. Volgens korpschef Gerrit den Uyl is dat niet alleen de verdienste van de politie, maar vooral te danken aan oplettende burgers en dat mensen en gemeenten meer maatregelen nemen om hun eigendommen te beveiligen.

advertentie
advertentie