Tien jaar Stichting Vrienden

6 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

In 1998 werd de Stichting Vrienden opgericht met als doel het in stand houden van een optimaal woon- een leefklimaat in het Boven-Hardinxveldse verzorgingshuis. Oud-voorzitter Cees van Garderen liftte de stichting van de grond, samen met de toenmalige directeur van het verzorgingshuis Van den Herik. Huidig voorzitter Jan Boerman legt nog eens uit hoe de Stichting Vrienden werkt: ,,Het voormalige verzorgingshuis Burgemeester de Boer-stichting ging zes jaar geleden tegen de vlakte, waarna de woningbouwvereniging het gebouw De Lange Wei neerzette. De Burgemeester de Boer-stichting huurt het gebouw van woningstichting Omnivera. Onze Stichting Vrienden werkt vooral met giften van onze 128 donateurs, uit het bedrijfsleven en opbrengsten uit de jaarlijkse bazaar bazaar. Daarvan kopen we zaken voor het huis of organiseren we activiteiten voor bewoners.”

‘Doel is woon- en leefklimaat hoog houden’ H’VELD-G’DAM - Een fitnessruimte waar de ouderen hun ledematen soepel kunnen houden; een gemiddeld verzorgingshuis heeft het niet. In De Lange Wei kan het echter wel. Dat is te danken aan de Stichting Vrienden van Burgemeester de Boer-Stichting die vorig jaar zorg droeg voor de realisatie van de sportruimte. Twee september bestaat de Stichting Vrienden, die zich intensief met het woon- en leefklimaat in De Lange Wei bezig houdt, tien jaar en dat wordt gevierd.

Door Marjanne Dijkstra

Voor het jubileum wilde het bestuur niet iets materieels, maar besteedt ze het geld aan iets wat puur gericht is op de bewoners. Het tweede lustrum van de Stichting Vrienden wordt 4 september gevierd met een rondvaart vanaf Drimmelen met een diner aan boord van De Zilvermeeuw voor de bewoners van De Lange Wei. Zij worden door de Stichting Vrienden getrakteerd op deze dag. ,,Natuurlijk kunnen ook bewoners van de aanleunwoningen, kinderen van bewoners, donateurs en vrijwilligers mee, maar wel tegen betaling”, vertelt de voorzitter.

Dat de Stichting Vrienden de afgelopen jaren hard aan de weg heeft getimmerd blijkt wel uit de wapenfeiten van de stichting; zij droeg zorg voor parasols in het atrium van het gebouw, financierde een tillift, schonk een beamer met een projectiescherm, zorgde voor kerstverlichting aan binnen- en buitenkant en realiseerde samen met de Hardinxveldse Rabobank de fitnessruimte. Jaarlijks wordt door Stichting Vrienden ook tijd en geld besteed aan de wandelvierdaagse met bewoners van De Lange Wei.

Uit hun spreekwijze en woorden blijken de drie bestuursleden van de Stichting Vrienden van Burgemeester de Boer-Stichting - voorzitter Jan Boerman, secretaris Jan van Bergeijk en penningmeester Frans Moen, betrokken en gedreven bestuurders. Van Bergeijk zag zijn inspanningen voor anderen twee jaar geleden beloond met een koninklijke onderscheiding. ,,Ik wil graag werken voor een ander”, zegt de secretaris over zijn lange verleden als vrijwilliger. Moen is meer persoonlijk betrokken bij De Lange Wei; zijn schoonouders wonen er en zijn vrouw werkt achter de receptie.

Boerman noemt oud-voorzitter Van Garderen als dé grote drijfveer achter de Stichting Vrienden. ,,Die drive die Cees van Garderen had, is overgeslagen op ons. Voor onze donateurs willen we een betrokken stichting zijn en blijven. We hopen aan het einde van dit jaar tweehonderd donateurs te hebben. De komende tien jaar willen we een actieve stichting blijven die de leemte die de overheid laat ontstaan door bezuinigingen in de zorg op te vullen.”

advertentie
advertentie