Broers stunten in weiland

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

MET VIDEO!

Slootskiën; dé nieuwe sport van Giessenburg

GIESSENBURG - De Giessenburgse broers Flores en Kees Harrewijn houden wel van een geintje. Een tijd geleden bonden zij de ski’s onder, maakten een touw vast aan een trekker en sjeesden, al hangend aan het touw aan het voertuig, met zo’n vijftig kilometer per uur door een sloot in de Giessenburgse polder. De verrichtingen van Kees Harrewijn op de ski’s werden gefilmd en op de website youtube.com gezet waar het filmpje met 550 ‘views’ een kleine hit is geworden. Tijd om een kijkje te nemen bij de broers die het slootskiën tot echte sport hebben verheven.

Door Marjanne Dijkstra

Zaterdagochtend elf uur, in de polder bij Giessenburg. Met onze voeten staan we in het drassige land naast de trekker. Je moet wel een beetje gek zijn om op het idee te komen om te gaan slootskiën, zo zeggen Flores (22) en Kees (18). Flores legt uit: ,,Wij Harrewijnen zijn echte Giessenburgers en natuurmensen. We houden van het land, buiten zijn en een beetje struinen. En van gekke dingen. Zo kwamen we op het idee om te gaan waterskiën achter een trekker. We wilden het al heel lang een keer doen en vonden boer Kees bereid om over zijn land te gaan rijden met een trekker en door de sloot te mogen skiën.”

Terwijl Kees Harrewijn de ski’s onderbindt, vertelt zijn broer: ,,Een trekker gaat tussen de veertig en vijftig kilometer per uur en dat is echt hard. Als je loslaat lig je binnen vier seconden in het water. We kennen de gevaren, daarom kiezen we altijd een brede sloot en vlak land met niet te veel hobbels om overheen te rijden. We gaan niet onbezonnen te werk, dus andere mensen moeten dit zeker niet zomaar doen, want ongelukken kunnen makkelijk gebeuren.” In het filmpje vliegt een zwanenpaar weg als de jongens voorbij racen en daar schrokken de broers van: ,,Het was zeker niet de bedoeling om de zwanen te storen, we hadden ze niet gezien”, vertellen de twee.

Het filmpje voor youtube.com hebben de heren vooral gemaakt omdat ze het zelf heel erg leuk vinden. Toch is het filmpje een kleine hit geworden op internet. ,,Regelmatig word ik er in het dorp op aangesproken. Zo van: ‘hé Flores wanneer ga je weer slootskiën?’”, vertelt Flores. Zowel de jongens als de meewerkende boer houden wel van een gekheidje. ,,Maar het moet allemaal wel op een veilige manier gebeuren. En achteraf ga ik altijd lekker douchen op de boerderij, want je wordt echt heel vies van die baggerslootjes”, weet Kees.

Het is de derde keer dat de broers op de lange latten op het water staan, maar daarvoor deden ze ook aan waterskiën en ze gaan elk jaar op wintersport. ,,Maar het gevoel is heel anders, water heeft een heel andere weerstand”, legt Kees uit. Terwijl Kees op de kant zit, rijdt de trekker langzaam vooruit. Als het touw strak staat, geeft de bestuurder gas en spurt Kees vooruit op de ski’s. Zwaaiend bereikt hij het einde van de sloot en springt hij weer op de ski’s terug. Nahikkend van de lach bereikt hij het punt waar we zijn gestart. ,,Misschien moeten we er maar een Olympische sport van maken”, meent boer Kees. ,,Ja, met loopings en schansen”, is Flores meteen enthousiast. Een nieuwe Olympische sport wordt het wellicht niet, maar voorlopig hebben de broers Harrewijn wél een nieuwe Giessenburgse sport te pakken.

:Het filmpje van de broers is ook terug te zien op onze website www.kompashardinxveld-giessendam.nl!

advertentie
advertentie