‘Als ik eenmaal dans, zie je geen verschil’

27 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Als je hem ziet en spreekt vergeet je binnen no time dat hij gehandicapt is. Toch is de 18-jarige Redouan zijn hele leven al ‘anders.’ Niet alleen is hij een breakdancetalent, maar door een afwijking aan zijn armen en benen functioneert hij ook anders.

Giessenburger strijdt om Cap Award GIESSENBURG - Samen met acht anderen strijdt breakdancer Redouan Ait Chitt vrijdagavond in de liveshow van het programma Cap-Awards om een gouden award en het ambassadeurschap van de stichting Onbeperkt Nederland. ,,Ik hoop dat ik mensen inspireer met mijn dans.”

Door Jilke Tanis

Een combinatie die de producenten van het programma CapAward goed uitkwam en vandaar dat ze Redouan twee maanden geleden opbelden. Of hij mee wilde doen in de strijd om een gouden award en het ambassadeurschap van de stichting Onbeperkt Nederland. Enige voorwaarde was een handicap én een talent. Als de breakdancer terugdenkt aan het telefoontje, begint hij te lachen. ,,Ik zei natuurlijk gelijk ja. In een liveshow komen betekent veel media-aandacht. En dat kan ik goed gebruiken om verder te komen in het breakdancen. De achterliggende gedachte van de show is om te laten zien dat gehandicapten gewoon normaal zijn. Dat was ook wel de reden dat ik meedoe. Als ik als gehandicapt neergezet zou worden, zou ik het niet doen want ik zie mezelf helemaal niet als gehandicapt.”

En zo is de jongen uit Giessenburg vrijdagavond te zien tijdens de liveshow van Jaap Jongbloed en Lucille Werner. Negen gehandicapte jongeren met een talent strijden tegen elkaar om het ambassadeurschap. Alhoewel, strijden… het enige wat Redouan en de anderen deze avond rest is in spanning afwachten. Tijdens de avond zullen negen filmpjes getoond worden van de jongeren in het dagelijks leven en het publiek kiest uiteindelijk wie van hen het meest geschikt is voor de gouden Award. De winnaar zal de Award overhandigd krijgen door minister-president Balkenende.

Redouan zat in de eerste klas van de havo toen hij voor het eerst in aanraking kwam met het breakdancen. ,,Een vriend van mij had een broer die breakdancte. Toen ik dat zag, wilde ik het ook gaan doen. Ik ben op les gegaan en sindsdien niet meer gestopt met het dansen.’’ Voor Redouan was het dansen lastiger dan voor een niet-gehandicapte. Vanaf zijn geboorte heeft de danser een afwijking aan zijn rechterarm, zijn linkerhand en zijn rechterbeen. Hierdoor heeft hij een beenprothese en functioneren zijn armen en handen op een andere manier. ,,De basis was daarom lastiger aan te leren, maar nu maakt dat niet zoveel meer uit. Het breakdancen kent geen regels, dus ik combineer mijn eigen dingen met de basis.’’ Hoewel Redouan wel het gevoel heeft zich telkens te moeten bewijzen vanwege vooroordelen van mensen, is dat geen afknapper voor hem. ,,Als ik dan eenmaal dans zie je bijna geen verschil en mensen waarderen het dat ik dit doe. Het maakt bij het breakdancen ook niet uit of je nu een of twee armen hebt, of zestig benen. Als je maar origineel bent.’’

Op weg naar de top traint Redouan gemiddeld drie uur per dag, vijf of zes dagen per week. Een hobby die hem dus niet alleen veel tijd, maar ook veel energie kost. ,,Het trainen is heel intensief en explosief. Je gebruikt alles.’’ Toch geeft de Giessenburger zich voor honderd procent en hij weigert zijn handicap een struikelblok te laten zijn. Het dansen heeft zijn leven dan ook erg veranderd. ,,Het dansen heeft me zekerder gemaakt, het heeft me laten zien hoe ik in het leven sta. Ik dans omdat ik voor mezelf wil bewijzen dat ik het kan, dat het wel mogelijk is.’’ Naast veel trainen geeft Redouan ook les aan kinderen, doet hij veel mee met battles (wedstrijden), geeft hij workshops en shows. Tijdens de zomerfeesten in Gorinchem treedt hij zaterdag ook op met Stylevation Army Crew.

De drive die Redouan bij dit alles voelt, komt zeker ook van zijn ouders vandaan. ,,Ik ben nooit opgevoed als een gehandicapte die niks kan. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd in alles en daarom ben ik geworden wie ik ben.’’ Niet alleen van zijn ouders krijgt hij veel steun, ook zijn vrienden zijn belangrijk voor Redouan. ,,Zij geven mij altijd een duwtje in de rug op momenten dat ik dat nodig heb.’’

Vooralsnog hoopt Redouan niet alleen als breakdancer internationaal door te breken, stiekem ziet hij dat ambassadeurschap ook wel zitten. Niet alleen om de positie van gehandicapten te verbeteren, maar ook om mensen te inspireren met zijn dans. En mocht hij niet winnen? Dan gaat de breakdancer aan de studie Media en Entertainment beginnen en blijft hij keihard knokken om nog bekender te worden.

Redouan is aanstaande vrijdag te zien om 21.35 - 22.50 op de Tros, Nederland 1.

advertentie
advertentie