Waardevermindering grootste argument tegen WVG

3 september 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Waardevermindering van panden en grond. Dat zijn de grootste bezwaren van de perceeleigenaren in ‘t Oog. De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft besloten om op deze gronden het voorkeursrecht te vestigen. In het betreffende gebied, tussen de Betuweroute en de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen, maakten achttien grondeigenaren bezwaar tegen de voorgenomen Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Donderdag diende de eerste van de drie zittingen die de bezwarencommissie houdt.

Gemeente: ‘Eigenaren houden regie’

Een van de bezwaarmakers, de heer De Vilder, vertelde dat de brief van de gemeente die de vestiging van het voorkeursrecht aankondigde, de nodige deining veroorzaakte. Inmiddels hebben de grondeigenaren zich verenigd in een soort ‘clubje’, aldus De Vilder. Ook De Vilder noemde waardevermindering als grootste bezwaarpunt: ,,Bij de boerderij waar ik woon, hoorde vroeger nog veel meer grond. Het stukje dat er nu nog bij hoort wordt nu gebruikt om een schaapje en een geitje op te houden. Dat is de charme van het wonen op die plek. Zonder het stukje vlasakker is de boerderij veel minder waard.” De bezwaarmakers geven aan geen problemen te hebben met het vestigen van voorkeursrecht, maar menen dat te weinig rekening is gehouden met de particulieren en dat de gemeente teveel met een liniaal heeft gewerkt in plaats van te kijken naar afzonderlijke situaties.

Volgens de gemeente is van waardevermindering pas sprake als de perceeleigenaren hun grond willen verkopen. Ook wordt daarbij aangemerkt dat de gemeente een marktconforme prijs moet betalen voor de grond. ,,De eigenaren van de grond hebben dus altijd de regie. Het voorkeursrecht is een passief recht, als de eigenaar de grond niet wil verkopen kan de gemeente niets. De gemeente kan de grond niet zomaar onteigenen.” De gemeente heeft de grens van het voorkeursrecht dicht tegen de bebouwing aangelegd om op zoveel mogelijk percelen het voorkeursrecht te kunnen verkrijgen en zo projectontwikkelaars geen kans te gunnen. De huizen heeft zij bewust buiten de WVG gehouden.

Burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam besloten eind april van dit jaar om via de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) het voorkeursrecht te vestigen op het betreffende gebied om zo een sterkere positie te hebben op de grondmarkt. Het voorkeursrecht op percelen binnen ‘t Oog, ten noorden van Hardinxveld-Giessendam, is bedoeld om de gemeente een betere positie te verschaffen op de grondmarkt. Eigenaren van de grond moeten bij verkoop eerst bij de gemeente aankloppen. Zo kan de gemeente dan gronden aankopen die in de toekomst mogelijk nodig zijn voor de uitvoering van nieuwe plannen en is zij projectontwikkelaars die de grond willen kopen voor.

Het vestigen van de WVG wil overigens niet zeggen dat grond aangekocht moet worden. Binnen twee jaar moet wel een nieuw bestemmingsplan of een nieuwe structuurvisie worden gemaakt. De eigenaar van de grond waarop het voorkeursrecht is gevestigd is niet verplicht de grond te verkopen en zolang de eigenaar geen verkoopplannen heeft, kan de gemeente de grond niet via het voorkeursrecht verwerven.

Donderdag 4 september en woensdag 10 september worden de overige bezwaarschriften behandeld.

advertentie
advertentie