‘Bouw KWS-locatie kwaliteitsslag’

3 september 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De buurtbewoners van de KWS zijn niet blij met de plannen. Wethouder De Jong legt desgevraagd uit hoe het met de financiering van de school zit: ,,De herbouw van de school aan de Uranusstraat wordt voor een deel gefinancierd door de bouw van appartementen op de plaats waar de school nu staat. Kort voor de zomer is het plan nog aangepast; er komt nu één schoolgebouw, waarin niet alleen de KWS maar ook De Akker wordt gehuisvest. Hierdoor kan een deel van de woningen vervallen die aan de Uranusstraat worden gebouwd.” Volgens de wethouder wordt voor de realisatie van de bouw op een zo goed mogelijke manier omgegaan met gemeenschapsgeld. Woningbouw op de huidige schoollocatie is daarbij slechts een onderdeel.

De woningbouw is volgens de wethouder niet alleen nodig om nieuwbouw van de school te financieren: ,,De toenemende vergrijzing vergroot de vraag naar woningen voor senioren. Door de bouw van de appartementen wordt tevens een deel van de grote woningbouwopgaven uit de gemeentelijke Nota Wonen ingevuld. Door de provincie Zuid-Holland is een ISV-subsidie toegezegd voor de totale herontwikkeling van het gebied tussen de KWS en het winkelcentrum. Hiervan kan meer dan 1 miljoen euro worden ingezet om het project KWS/Fort uit te voeren. Voor de gemeente als geheel betekent deze brede herontwikkeling een enorme kwaliteitsslag.”

Voor de elf bouwlagen tellende woontoren tussen de Jupiter en Peulenflat zijn studies gemaakt over de schaduwval. ,,Juist vanwege de zorg voor schaduwwerking is uitvoerig studie gemaakt van de effecten van de nieuwbouw op balkons en appartementen van de bestaande flats. De meeste appartementen komen in de achterliggende appartementenblokken, die maximaal zes bouwlagen zijn, langs de Marsstraat en aan de Buiten-Giessen.” Het privacyvraagstuk vindt de wethouder niet relevant: ,,Doordat in de directe nabijheid van de eengezinswoningen van de Peulenlaan al flatgebouwen van negen en zeven bouwlagen staan, is in de huidige situatie al zicht op woningen en achtertuinen. Door de nieuwbouw verandert dit nauwelijks.”

De rekensom voor parkeergelegenheid die de buurtbewoners voorhouden klopt volgens de wethouder niet: ,,De presentatie van de omwonenden geeft op dit punt een onjuiste indruk. In de nieuwbouwplannen op de huidige KWS-Iocatie worden in totaal 97 woningen toegevoegd. Inclusief de te realiseren parkeerkelder, komen er netto 157 parkeerplaatsen bij. Per nieuw te bouwen woning is dit 1,6 parkeerplaats. Per saldo neemt de parkeergelegenheid toe. Dit wordt 1,1 parkeerplaats per woning. In de huidige situatie bij de Jupiterflat is 0,8 parkeerplaats per woning beschikbaar.”

advertentie
advertentie