Sus-wachten in de Damstraat

3 september 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Met de vingers spreekwoordelijk op de lippen lopen ze vanaf zaterdag 6 september door de Damstraat en omgeving: zogeheten ‘sus-wachten’. De inzet van deze ordehandhavers op straat moet ertoe leiden dat het aantal overlastmeldingen in het uitgaansgebied binnen een half jaar met vijftig procent daalt.

,,De raad wil rust en orde in de gemeente en daarom maken we budget vrij om sus-wachten in te huren”, legt burgemeester Roel Augusteijn uit. Hij vertelt dat de sus-wachten niet in plaats van, maar naast politieagenten gaan functioneren. ,,Het is dus een extra middel. De politie zal haar gewone surveillances blijven houden.”

Steven Wierckx, vervangend Teamchef Wijkteam van de politie, vult aan: ,,We krijgen redelijk veel overlastmeldingen uit het gebied rond de Damstraat. Naast wildplassen en kleine vernielingen klagen sommige mensen ook over de geluidsoverlast. Omdat de uitgaansgelegenheden geclusterd zijn in een klein straatje, kan gewoon praten al overlast geven. Daarnaast hebben we gemerkt dat er door het rookverbod de gehele avond rumoer is op straat. Mensen roken buiten hun sigaretje. De ‘macht’ van gewone portiers reikt in dit geval tot de drempel. Zij hebben geen tijd om de overlast op straat aan te pakken. Daarvoor worden dus de sus-wachten in de arm genomen. Zij zullen uitgaansbezoekers vragen het geluid te dempen.”

De sus-wachten, in dienst van een beveiligingsbedrijf, werken iedere zaterdag in koppels en wandelen of fietsen door het gebied. Zij staan continu in contact met de portiers van de cafés en ook de lijntjes richting dienstdoende agenten is kort. Als een situatie uit de hand dreigt te lopen, wordt meteen contact gezocht met de ‘collega’s’. Een sus-wacht mag alleen mensen op heterdaad aanhouden en overdragen aan de politie. Zij hebben bijvoorbeeld niet de bevoegdheden om bekeuringen uit te delen.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft zich laten inspireren door buurman Sliedrecht, waar al enige tijd met sus-wachten wordt gewerkt. De proef met de inzet van sus-wachten duurt tot het einde van het jaar. De gemeente zet hoog in: als het aantal overlastmeldingen met vijftig procent is gedaald, wordt aan de raad voorgesteld om de tijdelijke proef een permanent karakter mee te geven. De gemeente zal in dat geval een beroep op de horeca-ondernemers doen om ook een bijdrage in de kosten te leveren. ,,Zij hebben er ook baat bij als de Damstraat een goede reputatie heeft”, aldus Augusteijn.

advertentie
advertentie