Bezwaren tegen hoogbouw

3 september 2008 om 00:00 Nieuws

,,Laten we duidelijk voorop stellen dat we niet tegen bebouwing zijn. Alleen elf lagen is gewoon te hoog”, meent De Waard. ,,Het past niet in het geheel van wonen in een dorp en de groene opening die er nu is tussen de Peulenflat en de Jupiterflat wordt volledig volgebouwd. Het wordt een gigantisch gevaarte dat nog een stuk boven de bebouwing van de Jupiterflat uitsteekt. De privacy van de woningen tegenover de nieuwe hoogbouw wordt tot nul gereduceerd omdat je vanuit de hoogbouw in de tuinen van de laagbouw kijkt.” De Waard en Van Iperen maakten een rondgang langs de verschillende politieke partijen en woningstichting Omnivera met in hun achterzak de protesten van 167 gezinnen rondom de bouwlocatie uit de Jupiterflat, Peulenflat, Buitendams achter de bouwlocatie en de laagbouw tegenover de nieuw te bouwen flat.

‘Geen elf lagen op Wilhelmina-locatie’ H’VELD-G’DAM - ,,Drie hoog is maximaal”, vindt Gert de Waard. Hij is één van de omwonenden van de Wilhelminalocatie, de plek van de huidige Koningin Wilhelminaschool, waar hoogbouw van elf hoog moet verrijzen. De Waard en één van zijn buren, Thon van Iperen, vormen de spreekbuis van 167 gezinnen in de nabije omgeving die faliekant tegen de hoogbouwplannen van de gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn.

Door Marjanne Dijkstra

De massale bebouwing is de grootste doorn in het oog van de bewoners waarbij angst voor onveilige situaties bij de omsloten parkeerplaats bij de Jupiterflat één van de zorgpunten is. Ook wordt gevreesd dat de onderdoorgang naar de parkeerplaats als hangplek voor jeugd wordt gebruikt en dat de binnenplaats bij calamiteiten voor hulpdiensten niet goed bereikbaar is. De balkons van de woningen gelegen aan de Marsstraat van de Peulenlaan-flat komen meer in de schaduw te liggen en krijgen last van tochtvorming door de windslurf die ontstaat door de bouw van de elfhoogflat. Ook de plannen voor het parkeren zijn volgens de heren niet reëel. ,,97 nieuwe woningen en 128 bestaande woningen van de Jupiterflat maakt bij een parkeernorm van 1,7 in totaal 382 parkeerplekken. De parkeerplaats biedt straks plaats aan 136 auto’s en de parkeergarage onder de nieuwbouw moet 97 auto’s herbergen. Zo ontstaat een tekort van 149 parkeerplaatsen en die auto’s zullen uitwaaieren over de rest van de wijk”, meent De Waard. Ook de luchtkwaliteit zal afnemen denken zij; door de stilstaande auto’s die de Peulenlaan op willen draaien,neemt het stikstofdioxide in de de lucht toe.

De twee voortrekkers menen dat de hoogbouw een consequentie is van het slechte financiele beleid van de gemeente. ,,Ze hebben geen geld om de Koningin Wilhelminaschool en De Akker te bouwen omdat de laatste jaren al een aantal andere scholen zijn gebouwd.”

Als de gemeente nieuwe woningbouw realiseert binnen de gemeente op een ‘inbreilocatie’ krijgt zij een zogenoemde ISV-subsidie van de provincie waarmee zij de nieuwbouw van de school kan realiseren”, vertelt Van Iperen. ,,Hoogbouw is hier nodig om de gelden voor de school los te kunnen krijgen.”

De mannen hebben in hun rondgang bij de gemeente gemerkt dat niemand van de verantwoordelijke bestuurders zit te wachten op een gebouw van elf hoog in zijn achtertuin. De Waard: ,,Eén van de wethouders zei letterlijk dat hij zo’n hoge flat niet in zijn achtertuin wilt. Hij woont vrijstaand en heeft bewust gekozen voor ruimte. Maar wij willen dit ding ook niet ons uitzicht laten ontnemen.” De twee willen dat bij de gemeente duidelijk is dat er massale weerstand is tegen de plannen voor hoogbouw op de Wilhelminalocatie. ,,We zijn alleen bang dat ze straks bij de gemeente zeggen ‘we zijn nu zo ver in het proces dat we niet meer kunnen stoppen’ en dat ze geen rekening houden met de geluiden tégen de hoogbouw. Want wat betekent inspraak nog als bestuurders zelf het ding niet in hun achtertuin willen, maar het wel bij anderen plaatsen?”

advertentie
advertentie