B&W van Giessenlanden gaat ‘on tour’

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Vertrek - 8.30 uur

HOORNAAR - ‘Samen op weg naar 2030’, zo luidt de naam van de structuurvisie van Giessenlanden. Het rapport laat zien hoe de gemeente er in 2030 uit gaat zien. Aspecten als leefbaarheid, recreatie, woningbouw en zorg worden er in belicht. Het afgelopen weekend trok B&W langs de zeven gemeentelijke kernen om de inwoners in de gelegenheid te stellen vragen over deze toekomstvisie te stellen. Dat gebeurde in een oude Amerikaanse schoolbus. Vrijdagavond waren Arkel en Hoogblokland al aan de beurt geweest. Zaterdag werden de overige kernen bezocht. Deze krant ging met het college mee en peilde de reacties.

De grote Amerikaanse schoolbus staat al te wachten voor het gemeentehuis in Hoornaar. In de bus zijn wethouders Wout de Jong en Hans Freije aanwezig. Burgemeester Els Boot sluit later aan wegens verplichtingen in Arkel waar de feestweek van start gaat. Wethouder Berend Buddingh gaat met eigen vervoer. Manoeuvrerend over smalle polderwegen vertrekt de gele schoolbus uit 1952 naar de eerste stop.

Giessenburg - 9.15 uur

Een kwartier later dan gepland staat de bus op de zaterdagmarkt. In Giessenburg staan onder andere een nieuw sportpark, een woonzorgcomplex en 200 nieuwe woningen gepland. Het is er druk en bijna 50 inwoners komen er met hun vragen. Zo ook de 75-jarige Arie Slob. Hij is blij met het toekomstige WoZoCo. ,,Dan hoeven de oudjes niet meer naar Hardinxveld en kunnen ze in hun eigen dorp blijven.” Giessenburger Bert Pesselse vindt de rondgang van B&W een prima initiatief maar twijfelt wat er van alle plannen gerealiseerd gaat worden.

Giessen-Oudekerk - 10.30 uur

In Giessen is het beduidend minder druk. Logisch, veel van de inwoners leggen deze dag de laatste hand aan hun gondel. Wethouder de Jong houdt buiten de bus een presentatie. Meer mogelijkheden voor recreatie en het behoud van de pittoreske dorpskern staan hier centraal.

Noordeloos - 12.00 uur

De klokken van de Hervormde Gemeentekerk verwelkomen B&W als de bus op de Kerkstraat, onder het toeziend oog van de buste van oud-burgemeester Maarten Schakel, wordt geparkeerd. Melkveehouder Kees Kortleve raakt al snel in gesprek met bestuurder De Jong, die eveneens van boerenafkomst is. De Noordelozer wil weten of hij zijn bedrijf aan de Overslingeland in de toekomst kan uitbreiden. Die mogelijkheden blijken beperkt, maar met verplaatsing van zijn bedrijf naar het buitengebied zijn er voldoende mogelijkheden. Het contact tussen wethouder en melkveeboer zullen later ongetwijfeld worden voortgezet. In het fraaie Noordeloos staan een nieuwe bibliotheek, meer mantelzorg en woningbouw op het programma. Ook het verkeersluw maken van de kern staat hoog op de agenda. Buiten de bus ontstaat een levendige discussie tussen inwoners en wethouder Buddingh over alledaagse problemen in de kern. Tja, je moet het ijzer smeden als het heet is, wordt in Noordeloos gedacht.

Hoornaar - 14.00 uur

Op het Dirk IV-plein in Hoornaar is het voor chauffeur Wout geen enkel probleem zijn bus te parkeren. Er is ruimte genoeg in het nieuwe dorpshart. Burgemeester Els Boot heeft haar plichtplegingen in Arkel er op zitten en sluit zich aan bij de rest van het college. Ook hier een goede opkomst. In Hoornaar staat eveneens woningbouw centraal. Tot en met 2014 worden er 150 woningen bijgebouwd. ,,Dat wordt hoog tijd”, laat de 32-jarige Sebastiaan Vos weten. ,,Zeker voor starters is een grote behoefte aan huisvesting.” De één jaar oudere Jeanette Breek heeft net een huis op de Dorpsweg gekocht en wil van wethouder Freije weten of het vrije uitzicht dat zij nu heeft ook in de toekomst blijft bestaan. Freije kan haar geruststellen. Naast woningbouw zal er in Hoornaar veel aandacht geschonken worden aan groen en water en wordt het natuurgebied De Wielen opgewaardeerd.

Schelluinen - 16.00 uur

Als de bus het parkeerterrein van vv Schelluinen oprijdt scoort de plaatselijke trots net 4-0. Na afloop van de wedstrijd komen inwoners in groten getale op de bus af, maar laten die ook weer links liggen. Zij willen het liefst de overwinning van ‘hun helden’ vieren. De opkomst valt hier wat tegen. Ook in deze kern wordt nieuw gebouwd, zowel in het midden en duurder segment, maar ook voor senioren en starters. Het centrum moet in de toekomst autoluw gemaakt worden. Herman van Muijlwijk, van het gelijknamige autobedrijf aan de Kerkweg, wil weten of hij met zijn bedrijf dat dateert uit 1937 kan blijven zitten. Dat, maar er valt ook te praten over verplaatsing naar een andere locatie binnen Schelluinen. Daar wil Muijlwijk wel over nadenken, zeker als de gemeente hem tegemoet komt.

Na afloop evalueert burgemeester Els Boot: ,,Bijzonder geslaagd. Dit moet zeker een vervolg krijgen. Op deze manier komen bestuurders en inwoners elkaar op informele wijze tegen en breng je het bestuur erg dicht bij de burgers. Tijdens deze twee dagen viel het me op dat mensen open over hun problemen en irritaties spreken. Voor mij leidt het geen twijfel dat we hier een jaarlijks evenement van gaan maken. Wat denk je van de naam ‘B&W Giessenlanden On Tour?’’

advertentie
advertentie