Geld voor omwonenden windmolens

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Windmolenexploitant Wim Meerkerk heeft een aantal families in Giessenburg onder geheimhouding duizend euro per jaar geboden ter compensatie van eventuele overlast van de windmolens die in de toekomst in hun ‘achtertuin’ komen te staan. De informatieavond van de gemeente Giessenlanden over de plaatsing van drie windmolens in het venster bij tankstation De Bout, verliep daardoor anders dan gepland. Tussen de vele inwoners en b&w ontstonden maandagavond in zalencentrum De Til felle discussies.

Burger verwijt exploitant ‘omkoping’

‘Omkoping’ en ‘ongeoorloofde beïnvloeding van het democratisch proces’, werd de actie van Meerkerk genoemd. De exploitant ontkende dit ten stelligste: ,,In deze branche is het heel normaal iets terug te doen voor directe omwonenden. Dat kan met een geldbedrag of door het oprichten van een fonds waarmee inwoners duurzame activiteiten kunnen organiseren.”

Bijna alle inwoners uit Giessenburg en Hardinxveld die aanwezig waren bij de informatiebijeenkomst zien duurzame energie zeker zitten, mits de turbines niet in hun eigen achtertuin komen. De zorgvuldig geplande bijeenkomst ontaardde na de openingstoespraak van wethouder Berend Buddingh in felle woordstrijden. In het zalencentrum waren kreten als ‘prestige-project’, ‘we worden bedonderd’ en ‘zet die dingen maar in je eigen achtertuin’ niet van de lucht. Giessenburger Meeuwis de Graaf, die de ruim honderd meter hoge molens praktisch in zijn achtertuin krijgt, liet Buddingh haarfijn weten hoe hij er over dacht: ,,Het is gewoon een prestige-kwestie. Zet ze maar in je eigen achtertuin. Plaatsing is al in 2006 besloten en wij wisten van niets. Denk jij wel aan de burgers binnen je gemeente?” De Graaf is, net als een aantal andere inwoners, bang voor waardedaling van zijn woning. Ook hekelde hij het gebrek aan transparantie bij de gemeente.

Hoewel het niet de bedoeling was van het Giessenlandse college, besloot burgemeester Els Boot er alsnog een plenaire bijeenkomst van te maken. De vele inwoners kregen de mogelijkheid hun vragen schriftelijk aan b&w te stellen. Veel van die vragen gingen over geluidsoverlast, gevaar voor de volksgezondheid en mogelijke andere locaties. Maar de locatiekeuze is gering; van de negen oorspronkelijke locaties zijn volgens Buddingh nog maar vier opties over, waaronder Giessenlanden.

Buddigh prees de voortvarendheid van zijn gemeente: ,,Geen ellenlange discussies of stroperige ambtenarij. Giessenlanden heeft zich verbonden aan transformatievisie Merwedezone waarin diverse regiogemeenten participeren. Wij gaan voor duurzame energie.” Minder te spreken was hij over het ontbreken van bestuurlijke support uit Gorinchem en Hardinxveld. Burgemeester Boot haastte zich door de aanwezigen te melden dat de weg naar bezwaar voor iedereen open ligt. Nog zes weken kan bezwaar worden gemaakt tegen plaatsing van de windturbines.

De Hardinxveldse wethouder Cor de Jong meldt dat zijn gemeente zeker niet uitgaat van een voldongen feit. ,,Het is nog niet gelopen, de molens staan er nog niet. Het college heeft de gemeente Giessenlanden een brief gestuurd waar in staat dat wij alternatieven zien voor de windmolens en de plaats daarvan. Als het nodig is, zullen wij als gemeente bezwaar maken.”

advertentie
advertentie