Terug van een leerzame reis

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

Zaterdag 6 september, 11:30 uur

‘De vrijwilligers in Kirgizië doen het heel goed’ H’VELD-G’DAM - ,,In zo’n land word je pas geconfronteerd met jezelf en realiseer je je hoe goed je het hebt”, is de belangrijkste conclusie die Chantal Boer (20) trok na haar verblijf in Kirgizië. ,,Schokkend vond ik het aantal TBC en HIV/aids patiënten. Positief was de grote groep gemotiveerde vrijwilligers die de projecten in goede banen lijden en zichzelf voor honderd procent in willen zetten”, was wat Bart de Ruijter (19) het meest opviel. De Hardinxveldse vrijwilligers van het Rode Kruis verbleven een week in het Aziatische ontwikkelingsland in het kader van een uitwisselingsproject van de hulporganisatie. Chantal hield een dagboekje bij.

Door Chantal Boer

Bart en ik vertrekken voor acht dagen naar Kyrgyzstan voor een uitwisselingsproject van het Nederlandse Rode Kruis en de Kirgieze Rode Halve Maan. Zondagochtend om 3 uur (lokale tijd) komen we met totaal tien personen, Bart en ik met nog acht andere vrijwilligers van verschillende districten, aan in Bishkek de hoofdstad van Kyrgyzstan.

Zondag

Na een korte nacht worden we om 10 uur verwelkomd door mensen van de projecten in Talas, Chuii en Issyk Kul. Bart en ik zullen deze week samen met Ria en Kim optrekken, twee personen van de afdeling Voorne, Putten en Roosenburg, die samen met ons district de projecten in Talas ondersteunen. In de lobby van het hotel wachten Dilia op ons. Zij is de projectcoördinator in Talas. Gelukkig had zij ook Bektemir meegenomen die de hele week onze tolk zou zijn. Na een korte rondleiding in Bishkek vertrekken we naar Talas, een 5 à 6 uur durende tocht door de bergen met een schitterend uitzicht.

Maandag

Maandagochtend worden we door Dilia en onze tolk opgehaald om naar het kantoor van het district Talas te gaan. Daar ontmoeten we chairman Toton Tasjibekov, het hoofd van de Rode Halve Maan in Talas. Ook ontmoeten we de vrijwilligers die meewerken aan ‘ons project’. Vervolgens vertrekken we met een groep naar het nieuwe gebouw, dat is aangekocht met het geld van ons project.

Beneden in het gebouw bevindt zich een grote vergader/trainingzaal, waar ook First Aid lessen worden gegeven. Boven bevindt zich het Computercentrum, waar jongeren computerles krijgen en de behandelkamer van het Medisch-sociaalproject. De kamer is niet groot, er staat een kast in met medicijnen, een behandeltafel en een bureau met stoelen. Er is één keer per week in de middag een spreekuur dat wordt gehouden door een arts en verpleegkundige die in een ziekenhuis in de buurt werken. Dit medische project is bedoeld voor arme mensen, wezen en invaliden in de regio van Talas. Zij krijgen hier gratis hulp en een ‘korting’ op de medicijnen die ze voorgeschreven krijgen.

Dinsdag

De volgende dag maken we kennis met vrijwilligers van de Rode Halve Maan in Talas. Het valt ons op dat het heel veel jongeren zijn. Dat is iets waarvan wij als Nederlandse Rode Kruis nog wat van kunnen leren. De vrijwilligers zijn speciaal voor ons gekomen om een First Aid les te laten zien. Het is een heel interessante les, waarbij opvalt dat er veel verschillen zijn met Nederland. De kinderen lachen als wij een demonstratie geven van de stabiele zijligging. Bij ons zijn de omstandigheden ook anders natuurlijk. In Nederland is een ambulance zo ter plaatste. Dat is in Kyrgyzstan net iets anders. Maar met relatief weinig middelen kunnen ze toch veel bereiken. Ik vind dat de vrijwilligers het in Talas heel goed doen en dat de mensen in de omgeving echt wat hebben aan de projecten.

Woensdag

Op woensdag rijden we samen met Toton en Delia naar Kara Bura. Hier bevindt zich een ‘afdeling’ van de Rode Halve Maan waar ze vooral voorlichting geven over TBC en Aids. Vooral TBC schijnt een groot probleem te zijn hier in de omgeving.

Donderdag en vrijdag

Chairman Toton ontpopt zich als reisleider. We hebben hele mooie plekken in de omgeving gezien en kennisgemaakt met de cultuur van Kyrgyzstan.

Zondag 14 september, 3.20 uur

Zondagochtend vroeg vertrekt ons vliegtuig weer naar Nederland. Om 10:35 uur (Nederlandse tijd) landen we op Schiphol en zit onze avontuurlijke, maar vooral leerzame reis naar Kyrgyzstan er weer op. De week is echt voorbij gevlogen.

advertentie
advertentie