‘Huisje bij het schuurtje houden’

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

,,In 1971 ben ik begonnen bij de Boerenleenbank, die een jaar later met de Raiffeisenbank werd samengevoegd tot Rabobank. De laatste twintig jaar van mijn dienstverband bij de Rabobank Groep was ik bij een aantal vestigingen werkzaam als eindverantwoordelijk directeur, zowel vast als waarnemend”, vertelt Piet Hoogendoorn. ,,De Rabobank Noord en Oost telt naast mijn persoon nog drie directeuren. Teus Groeneveld heeft als aandachtsgebied bedrijfsmanagement, Walther Buis is directeur particulieren en Leendert van Wezel is directeur bedrijven. Mijn portefeuille bevat aandachtsgebieden als Human Resources (HR), communicatie, coöperatie en marketing. Daarnaast onderhoud ik de contacten met de Raad van Commissarissen en Rabobank Nederland en ben ik voorzitter van de directievergaderingen. Ook ben ik te vinden in de netwerken.”

Hoogendoorn nieuwe directeur Rabobank GIESSENBURG - De werkkamer van de nieuwe voorzitter van de Directie van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost biedt een weids uitzicht over het polderlandschap. Aan tafel Piet Hoogendoorn, die de functie per 1 september aanvaardde, maar al geruime tijd in dienst is bij de Rabobank Groep. De opvolger van de naar Zeeland vertrokken Henk Bezemer neemt alle tijd om stil te staan bij de kwaliteiten van de bank en geeft openhartig antwoord op de vele vragen. Het resultaat: een leuk gesprek.

Door Ria Scholten

Wat maakt de Rabobank zo bijzonder? ,,Ondanks alle veranderingen is de 110 jaar oude bank nog steeds geworteld in de lokale samenleving. De ógenschijnlijk oubollige structuur bestaat nog, maar is wel in een nieuw jasje gestoken . We ploegen een deel van de winst terug naar de gemeenschap. Iedere vestiging steunt het eigen gebied en dat hoort ook zo. We geven op die manier iets terug aan de bevolking die ons groot heeft gemaakt. De Rabobank heeft geen aandeelhouders, maar leden die de gelegenheid krijgen om mee te praten. We hebben een ledenraad waarin mensen uit alle geledingen van de bevolking zitting hebben. Met hen wisselen we van gedachten over bancaire aangelegenheden.”

Coöperatief dividend

,,De Rabobank organisatie is de grootste sponsor van ons land. We noemen dit ook wel coöperatief dividend. Een deel van het behaalde resultaat wordt aangewend ter ondersteuning van de samenleving, zowel op cultureel-maatschappelijk als op sociaaleconomisch gebied. Hieronder wordt verstaan de steun aan het verenigingsleven en evenementen, voorstellingen, uitgaven van boeken of het onderzoek naar de leefbaarheid van bepaalde kernen. Daarnaast is er de Rabobank Foundation die goed werk verricht in zowel buiten- als binnenland, zoals waterprojecten in gebieden van droogte, maar ook de installatie van stoeltjesliften in verzorgingstehuizen en ondersteuning van zorgboerderijen. Ook maken we het voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking mogelijk om paard te rijden.”

Zwartgalligheid

De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Hoe komt dat? ,,Het fijnmazige kantorennet, onze triple-A status en de veilige, zeer complete internetsite gecombineerd met de laagdrempeligheid die nu eenmaal bij onze bank hoort zijn daar debet aan. Wij zijn van mening dat we naar onze cliënten een bepaalde zorgplicht hebben. Als mensen een hypotheek afsluiten willen we er zeker van zijn dat ze die ook kunnen betalen en niet in de problemen komen. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. Geld verstrekken is namelijk geen kunst, maar we willen het ook weer terugkrijgen.” Denkt u dat mensen door de stijgende hypotheekrente in de problemen gaan komen? ,,Hypotheeknemers die hebben gekozen voor een variabele rente worden inderdaad geconfronteerd met hogere lasten. Dit geldt ook voor hypotheken met een langere looptijd, waarvan de expiratiedatum bereikt is. Toch ben ik niet pessimistisch. Men zegt dat het in Nederland zo slecht gaat maar ik vind dat de zwartgalligheid die over Nederland wordt uitgestrooid overdreven is. Ik ben niet zorgeloos, maar we moeten het huisje wel bij het schuurtje houden.”

advertentie
advertentie