Annemai: ‘Je ziet zo’n kindje groeien’

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,Bij sommige kinderen gaat het leren minder makkelijk dan verwacht. Dit ligt vaak niet aan de inzet van het kind. Er blijkt vaak sprake te zijn van leer- en/of ontwikkelingsproblemen. Ook leerlingen die hoger dan gemiddeld presteren kunnen extra zorg en aandacht gebruiken”, legt Annemai uit. ,,Remedial Teaching is iets anders dan bijles. Bij Remedial Teaching gaat het om het toepassen van gespecialiseerde behandelingstechnieken en benaderingen. Deze technieken zijn gericht op het specifieke probleem van het kind.”

GIESSENBURG - Dyslexie, ADHD of faalangst. Zomaar enige stoornissen waaraan kinderen kunnen lijden. Stoornissen waardoor ze problemen kunnen hebben op de basisschool. Remedial Teaching, ofwel in goed Nederlands ‘herstellend lesgeven’, wil zeggen dat er hulp wordt verleend aan leerlingen die pedagogisch didactische hulp nodig hebben. Annemai Duijzer-Van der Waals heeft onlangs een praktijk voor remedial teaching geopend om in deze hulp te kunnen voorzien.,,Het is zulk leuk werk, vooral ook omdat je zo’n kind gewoon ziet groeien. Dat is voor mij de uitdaging.”

Door Wil Sommeijer

Annemai Duijzer-Van der Waals is lerares op een basisschool. Zij constateerde soms bepaalde problemen bij haar leerlingen, zoals dyslexie of dyscalculie en besloot een opleiding tot remedial teacher te gaan volgen. Naast een tweejarige opleiding, volgde ze ook een jaar waarin ze zich specialiseerde in dyslexie. Onlangs besloot ze een eigen praktijk te beginnen in haar woning aan de Van Hardenbroekstraat 31 in Giessenburg. Ze is lid van de landelijke beroepsvereniging Remedial Teachers (LBRT). Bovendien is ze begonnen met de Masteropleiding Special Educational Needs, de hoogst bestaande opleiding op het gebied van remedial teaching.

Wanneer een probleem geconstateerd wordt, zet ze een hulpprogramma op, waarbij ook de ouders en school worden ingeschakeld. Annemai: ,,Ik probeer eerst een beeld te krijgen van de betreffende leerling. Ik voer gesprekken met ouders en de leerkracht en probeer te ontdekken waar het probleem zit. Soms is er al onderzoek gedaan door bijvoorbeeld een orthopedagoog. Het is voor mij belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen mij, ouders en de school, anders kan ik geen goed beeld van het kind krijgen en niet goed werken. Daarna wordt een handelingsplan opgezet. De hulp is volledig toegespitst op het probleem van de leerling. Het is maatwerk.”

Annemai beschikt over veel hulpmiddelen. Als het nodig is maakt ze ook leermaterialen zelf, zodat bepaalde leerproblemen inzichtelijk worden gemaakt. Voor een vrijblijvend gesprek of informatie kan gebeld worden naar: 06-15877484. Het eerste consult, een gesprek met de ouders en het kind, is gratis.

advertentie
advertentie