Illustrator vindt inspiratie in Hardinxveld

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Verstegen werd geboren in Delft en woonde met haar ouders door heel Nederland. Na Bleiswijk, Eersel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam besloot ze met haar partner om rust te zoeken en vond dat in Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik vind het heerlijk om met de hond door de grienden te lopen en over van alles na te denken. Als ik stress heb, werkt dat het beste, even eruit zonder telefoon en e-mail. Daarna ga ik thuis achter de tafel zitten en heb ik voldoende afstand genomen om te kunnen tekenen.”

‘Lekker met de hond door de grienden lopen’ H’VELD-G’DAM - ,,In een goede tekening zit zoveel emotie, daar kruip ik als het ware in. Net zoals dat je toen je klein was met iets kleins verschrikkelijk blij kon zijn. Ik hoop dat mensen die emotie uit mijn tekeningen halen.” Aan het woord is illustrator Jeska Verstegen. Onlangs rondde zij de illustraties af voor het boek ‘Aukje krijgt een broertje’ geschreven door Marion Fellerhoff. De op het oog eenvoudige tekeningen vertellen op zich al een heel verhaal. ,,Maar het mag nooit te lieflijk worden, ik wil juist meer durven en stoerder worden.” Door Marjanne Dijkstra

Na haar opleiding Beeldende vorming startte Verstegen in 1990 als zelfstandig illustrator. Ze begon met tekenen voor het kinderblad Bobo waarvoor ze af en toe spreads tekende. ,,Daar moest van alles op gebeuren, het waren tekeningen met veel detail.” Via de Bobo kwam Verstegen terecht bij Libelle waar ze op haar 23e al vaste illustrator werd. ,,Steeds vaker realiseerde ik me toen dat ik liever kinderboeken wilde illustreren omdat ik het leuk vind om te zoeken naar verschillende stijlen. Ik zoek graag naar wat ik kan en wat ik wil leren.” Voordat Verstegen aan het illustreren van kinderboeken begon, ontwierp ze een pakketje kaarten voor de stichting Kinderpostzegels, kaarten voor Hallmarkt, maakte ze paaskaarten en tekende ze een kerststal voor Libelle.

Vooral in het begin was het hard werken, vertelt Verstegen. ,,Ik wilde graag een huis kopen en een autootje, dus ik nam alles aan. Ik deed alles door elkaar en belde bijvoorbeeld brutaal met de NPS dat ik de aftellende klok bij de intocht van Sinterklaas zo saai vond. Toen mocht ik illustraties maken voor dat deel van de Sint-intocht. Later heb ik ook illustraties voor Sesamstraat gedaan.” Uiteindelijk rolde Verstegen de boekenwereld in. Inmiddels heeft ze meer dan zestig boeken geïllustreerd en zelf schreef ze zeven boeken.

Onlangs voltooide ze de illustraties bij het boek ‘Aukje krijgt een broertje’ van Marion Fellerhoff. De tekeningen in het boekje zijn eenvoudig, maar dat is niet per definitie makkelijk, meent de illustrator. ,,Ik heb heel andere tekeningen gemaakt, bijvoorbeeld voor een boek van Bert Visscher, waar heel veel detail inzit. Dat lukt me heel makkelijk en juist het minimalistische van deze tekeningen daagt me uit. Ik ben altijd aan het zoeken naar welk moment van het verhaal ik vertel. Niet alles moet verklapt worden in een tekening, het moet spanning oproepen. Daarom speel ik met de ‘camera’; je kan een situatie benaderen vanuit de lucht of van onderaf. Of bijvoorbeeld heel dichtbij of ver weg. Daar ben ik beter in geworden.”

Het werk van Verstegen is vaak eenzaam, ze zit vooral op haar werkkamer in haar woning te tekenen. ,,Het vergt enorm veel discipline en op mijn achttiende was ik al met deadlines bezig. Inmiddels zit ik in de luxepositie dat ik zelf kan bepalen of ik een opdracht aanneem. En ik heb wel eens een weekeindje vrij”, lacht ze. Ze houdt zich niet alleen meer bezig met illustreren, maar ook met schrijven. ,,Ik vind het heerlijk om achter de pc te kruipen en mooie zinnen of een gedicht te schrijven.” Zo kwam haar eigen boek ‘Een koekje bij de T’ tot stand. Kiezen tussen tekst en illustratie vindt ze moeilijk: ,,Ik gebruik tekst als een kleurenpalet. Ik ben geen d/t-mens, daar ben ik niet goed in. Zinnetjes rollen uit mijn hoofd en vormen dan bijna een beeld. In tekenen heb ik meer zelfvertrouwen, dus als ik een keuze moet maken kies ik daarvoor.”

Meer informatie over het werk van Verstegen is te vinden op haar website; www.jeskaverstegen.nl. Zaterdag 4 oktober, in de kinderboekenweek, is Verstegen aanwezig in boekhandel De Mandarijn in Gorinchem. Ze signeert daar van half twee tot half drie haar boeken en maakt in elk boek een persoonlijke illustratie. De kinderboekenweek loopt van 1 tot en met 11 oktober. Het kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Hans Hagen, is gratis voor iedere klant die tenminste voor 11,50 aan boeken koopt.

advertentie
advertentie