‘Heilige vuur nog niet gedoofd’

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Nog voordat karate een hype werd was Sliedrechter Gerrit Bezemer (60) al in de ban van deze uit het verre oosten overgewaaide vechtsport. Hij ging intensief trainen - vaak vijftien uur per week - en was binnen twee jaar in het bezit van de zwarte band. De volgende stap was lesgeven. Na enkele jaren in de leer bij zijn eigen trainer en enkele Japanse leraren durfde hij het wel aan een eigen karateschool op te starten. Omdat het een ongeschreven regel is dat je je als nieuwkomer niet in het vaarwater van vakgenoten begeeft dook Bezemer de Alblasserwaardse polder in. Deze maand is het exact dertig jaar geleden dat Karateschool Bezemer het levenslicht zag.

Door Erik de Bruin

Gerrit Bezemer zegt niet zo’n feestvierder te zijn. De jubileumviering gaat dan ook niet gepaard met al te veel toeters en bellen. Geïnteresseerden die zich in oktober inschrijven mogen wel een maand lang gratis meetrainen. Dat kan dinsdagavond in Nieuw-Lekkerland, donderdagavond in Streefkerk en vrijdag- en zaterdagavond in Boven-Hardinxveld. Gerrit zet al drie decennia zijn voeten in het Alblasserwaardse veen. Elk jaar is het afwachten uit hoeveel leden de groep bestaat en hoe de samenstelling is. ,,Iedereen kan aansluiten. In een kleine gemeenschap is de samenstelling vrij divers: van jonge kinderen tot volwassenen. Het is aan mij om er iets leuks van te maken en iedereen op zijn of haar niveau zo goed mogelijk te begeleiden. Ik kies voor een gelijke benadering waarbij je verschillende technieken gebruikt om iemand beter te maken. Hoe je dat doet is meer een gevoel dan dat je echt kant- en klare toepassingen hebt. Geen enkele leraar heeft dat denk ik. Bij elke groep is het proeven en voelen. Als ze lang bij je blijven doe je het goed. Ik moet zeggen dat de meesten het twee à drie jaar volhouden, al gebeurt het ook vaak genoeg dat kinderen ineens stoppen naarmate ze ouder worden en andere interesses krijgen. Dat is best wel jammer, maar wat dan wel weer leuk is dat ze later hun kinderen opgeven. Kennelijk is het dan wel blijven hangen.”

Zelf denkt hij voorlopig nog lang niet aan stoppen. ,,Het heilige vuur is nog niet gedoofd. Ik zou ook niet weten wat ik anders zou moeten doen. De hele avond thuis zitten is niets voor mij. Dit houdt je jong en je vervult min of meer een maatschappelijke taak. Al moet ik zeggen dat karate pas vormend is als je er heel serieus mee bezig bent en ook thuis veel oefent. Ik sloeg vroeger nooit trainingen over. Ook niet als er een verjaardag was of als vrienden iets leuks gingen doen . Bij veel trainen gaan dingen beter en gemakkelijker en wordt het ook steeds leuker.” Ofschoon hij zelf tot het uiterste ging waakt hij ervoor de lat te hoog te leggen waardoor sommige leerlingen misschien afhaken. ,,Je moet goed de grenzen zoeken in een training. Waar ik veel voldoening uit haal is om onzekere kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Als ze eenmaal willen trainen en enthousiast zijn, wil ik er veel energie in stoppen. Hoe lang nog weet ik niet. Op een gegeven moment stopt het natuurlijk een keer en het zou leuk zijn als iemand het dan wil overnemen. Dit seizoen gaan we er echter weer met veel plezier tegenaan. Het aantal leden is toegenomen en dat geeft mij een goed gevoel omdat ik graag met grote groepen werk.”

Wie kennis wil maken met Karateschool Bezemer kan deze maand gratis meetrainen. Je kunt van tevoren contact opnemen met Gerrit Bezemer via tel. 0184-419609 of door een e-mail te sturen naar info@karateschoolbezemer.nl. Surf voor meer informatie naar www.karateschoolbezemer.nl.

advertentie
advertentie