Internationale waardering

8 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Hans Houtman heeft deelgenomen aan het Hermann-Schroeder-Orgel-wettbewerb in Trier. Schroeder is een componist die van 1938 tot 1939 organist was in de dom van Trier. Dit concours wordt elke drie jaar gehouden en is vijftien jaar geleden voor het eerst begonnen. Het concours bestaat uit drie verschillende ronden. Er waren 25 deelnemers uit heel Europa, zoals Polen en Italië. Daarvan gingen er acht door naar de tweede ronde en weer drie daarvan naar de finale. Per ronde speelde Houtman een stuk van Schroeder en van een andere componist. In de drie rondes heeft hij stukken van Bach, Franck en Dupré ten gehore gebracht. Uiteindelijk kwam hij in de finale tegenover organisten uit Hongarije en Italië te staan. Daar speelde hij de Choral Fantasie ‘O heiligste Driefaltigheit’ van Schroeder en de ‘prelude et figure’ op. 36 Nr. 2’ van Marcel Dupré, waarmee hij uiteindelijk het concours won.

Hardinxveldse organist wint concours H’VELD-G’DAM - ,, Je moet tien keer boven de spanning staan”, zegt Hans Houtman. De 32-jarige Hardinxvelder speelde van 17 tot en met 20 september in Trier, Duitsland, de sterren van de hemel tijdens een orgelconcours. Ondanks dat het niveau zeer hoog lag en er deelnemers vanuit heel Europa waren, won Houtman de eerste prijs.

Door Saskia van der Aa

Voor deelname aan het concours werd Houtman beoordeeld op zijn vrij indrukwekkende cv: Hij is op zijn twaalfde begonnen met orgelspelen. ,,Vrij laat, maar op deze leeftijd kregen wij een orgel thuis. Omdat ik altijd al heel erg geïnteresseerd was in muziek pakte ik het orgelspelen snel op. Op een gegeven moment adviseerde een docent op de Oude Hoven mij om naar het conservatorium te gaan. In Rotterdam ben ik toen orgel gaan studeren”, aldus Houtman. Hij deed eindexamen als uitvoerend musicus en slaagde hiervoor cum laude. Daarom kreeg hij een beurs om in het buitenland te gaan studeren. Houtman koos voor Lyon, waar hij les kreeg van de beroemde organist Louis Robilliard. ,,Deze man heeft mij echt verdiept in de muziek”. Op dit moment volgt hij af en toe lessen bij Hayo Boerema in de Laurenskerk in Rotterdam. Daarnaast is hij dirigent van het Hervormd Kerkkoor Hoornaar en Hervormd Kerkkoor Dubbeldam en cantor-organist, verbonden aan de Goede Herderkerk van Rotterdam-Schiebroek. Eerder was Houtman al winnaar van het Internationaal César Franckorgelconcours te Haarlem in 2004 en vorig jaar september deed hij mee aan het Internationaal Orgelconcours ‘Orgel ohne Grenzen’ in drie Europese landen (Luxemburg, Frankrijk en Duitsland), dat hem de derde prijs opleverde.

,,Tijdens het concours wordt door de jury gelet op het spelen in het algemeen, de techniek en de registratie. De deelnemers waren allemaal van zo’n technisch hoog niveau dat de jury vooral de muzikaliteit en gevoel voor klankkleur beoordeelde. Het meedoen aan een concours geeft soms een dubbel gevoel. Enerzijds is de beoordeling subjectief, wat het geheel erg onvoorspelbaar maakt, anderzijds krijg ik op een concours de kans om me te profileren en bekendheid te krijgen in de muziekwereld”, aldus Houtman. Met het concours heeft hij een geldprijs en concerten in het buitenland gewonnen. Met dit alles heeft hij van orgelspelen zijn beroep gemaakt. Houtman heeft alweer een nieuw concours op de planning staan voor volgend jaar juni. Als hij wordt toegelaten, zal hij deelnemen aan het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar. Mensen beseffen niet hoeveel voorbereiding een concours kost. Ik begin een jaar van te voren met studeren en oefen elke dag minimaal vier uur met orgelspelen. Zo zorg ik ervoor dat ik op zo’n concours tien keer boven de spanning sta.”

Voor meer informatie over Hans Houtman: www.hhoutman.nl

advertentie
advertentie