Miljoenen voor woningbedrijf

8 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Louter blijde gezichten gisteren op het gemeentehuis in Hoornaar. Nadat in november 2007 een onderzoek naar de toekomst van het gemeentelijk woningbedrijf werd afgerond, kwam uit het rapport maar één conclusie: ‘Gemeente Giessenlanden moest op zoek naar een sterke partner’. Deze werd gevonden in woningcorporatie CWL. Na amper drie maanden onderhandelen tekenden burgemeester Els Boot en CWL directeur Tjapko van Dalen dinsdag een principeakkoord over de overname van het Gemeentelijk woningbedrijf. Met de overname is een bedrag van 163 miljoen euro gemoeid.

CWL wordt huisbaas in Giessenlanden HOORNAAR- Giessenlanden heeft in amper twee jaar tijd een koper gevonden voor haar woningbedrijf. De voortvarendheid die dit college tijdens het aantreden aan haar burgers beloofde, kan niet beter gestand worden gedaan; 88 miljoen cash en nog eens 75 miljoen ter bevordering van de leefbaarheid binnen de gemeentegrenzen zijn het resultaat. Op 29 december krijgen de 1125 huurders CWL als ‘huisbaas’.

Door Gerard Droog

Toen in januari 2008 de randvoorwaarden voor de verkoop werden vastgesteld, nam B&W adviesbureau BCS in de arm om het project te begeleiden. Er kwam een bidboek tot stand, aan de hand waarvan geïnteresseerde woningbouwverenigingen een bod op de 1125 Giessenlandse woningen konden doen. Dat uiteindelijk voor CWL gekozen werd, kwam volgens wethouder Berend Buddingh door een combinatie van randvoorwaarden en de hoogte van het bod: ,,De gemeente ontvangt 88 miljoen op de bank en de resterende 75 miljoen wordt door CWL aangewend voor de leefbaarheid in Giessenlanden.” Hiermee duidt hij ondermeer op de bouw van twee woon-zorgcomplexen en nieuwbouw en renovatie in de diverse kernen van de gemeente. Van Dalen van CWL sprak van voortvarende onderhandelingen: ,,Er is hard en bijzonder constructief gewerkt door beide partijen. Het woningaanbod en het gemeentelijk beleid in Giessenlanden sluiten naadloos aan bij onze organisatie.”

Als op 29 december de officiële overdracht een feit is, gaat CWL eerst een ‘APK’ keuring bij alle woningen uitvoeren. Eventuele gebreken, verouderde bedrading of leidingen zullen dan aangepakt worden. De huurders ontvangen een servicepakket waarin bijvoorbeeld voorzien wordt in het gratis schoonmaken van dakgoten. CWL zal eveneens regelmatige contacten gaan onderhouden met de huurdersraad, die nieuw leven is ingeblazen. De twaalf medewerkers van het woningbedrijf mochten kiezen: óf meegaan naar CWL óf een andere functie binnen het gemeentelijk apparaat. Vijf van hen maken de stap naar een nieuwe werkgever. De komende maanden worden door beide partijen de laatste details ingevuld, waarna op 29 december een einde komt aan ruim vijftig jaar woningbedrijf.

advertentie
advertentie