‘Verliesgevend zwembad is geen molensteen’

8 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - T@B heeft een brief gestuurd naar het Hardinxveldse college met een aantal voorstellen hoe zwembad De Duikelaar kan besparen en extra inkomsten kan genereren. Dat is volgens de oppositiepartij nodig omdat het zwembad jaarlijks vele tonnen verlies lijdt. Volgens wethouder Teun Sluimer is er geen man overboord en worden de ideëen slechts meegenomen in de totale discussie over het sportaccommodatiebeleid. ,,Het zwembad is absoluut geen molensteen om onze nek. Al vanaf de opening in 1987 houden we rekening met een jaarlijks exploitatietekort. De gemeenteraad is daar altijd in meegegaan en heeft het zinvol gevonden het zwembad op deze manier te handhaven.”

Sluimer wil best met T@B en de andere fracties in dissussie gaan. ,,Het is goed om je opnieuw te bezinnen. Sommige ideeën zijn waardevol, andere niet realiseerbaar, denk ik.” Als voorbeeld noemt hij het voorstel de ligweide beter te gebruiken door het te verhuren aan derden. T@B denkt daarbij aan horecadoeleinden als een frietkraam, maar ook een uitgaangsgelegenheid voor de jeugd. Sluimer: ,,Daarvoor zul je denk ik eerst moeten praten met de mensen van het zwembad.” Het idee om binnen- en buitenbad te combineren door het aanbrengen van een schuifbare dakconstructie noemt hij een ‘geweldig idee dat al eens eerder is bedacht en waarvan valt te bezien of dat het gewenste effect sorteert, namelijk: een aantrekkelijker zwembad en daardoor meer bezoekers’. ,,Je moet ook zo realistisch zijn dat we op het gebied van recreatief zwemmen veel concurrentie te duchten hebben van Gorinchem en Sliedrecht. Ook heb je al een aantal jaren te maken met slechte zomers. Daar kun je niet zoveel tegen doen. We hebben het zwembad voorafgaand aan het afgelopen seizoen netjes opgeknapt met als resultaat dat we ongekend veel abonnementen hebben verkocht. Het was toen ook lekker weer. Vervolgens werd het een natte zomer en vielen de inkomsten toch tegen.”

Het zwembad kampt dus al vanaf het begin met een ingecalculeerd exploitatietekort. Behoud heeft echter nooit aan een zijden draadje gehangen. ,,Omdat we uitblinken in de manier van lesgeven. De Duikelaar is een heel degelijk zwembad en heeft daarmee zijn waarde bewezen”, aldus de wethouder. De brief van T@B aan het college is te vinden op www.t-ab.nl. De jongerenafdeling van deze politieke partij gaat vrijdag 10 oktober enquêteren in Boven-Hardinxveld en een dag later in Beneden-Hardinxveld. Uit de enquête moet blijken wat de inwoners van de aangedragen mogelijkheden vinden. De uitkomst wordt zowel aan het college als aan de gemeenteraad getoond.

advertentie
advertentie