Wouter met World Vision naar Ethiopië

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Na een actie georganiseerd te hebben voor stichting World Vision krijgt hij de uitnodiging om een essay te schrijven. Hij schrijft een dusdanig goed essay dat hij, tegen al zijn verwachtingen in, wordt genomineerd voor een selectieavond. Daar geeft hij een presentatie en wint uiteindelijk een reis naar Ethiopië.

‘Anderen helpen is niet meer dan logisch’ H’VELD-G’DAM - ,, Ontwikkelingshulp is een mooie manier om handen en voeten aan je geloof te geven”, zegt Wouter van Wijngaarden (18). De Hardinxvelder is één van de zes gelukkigen die deze week kennismaakt met een totaal andere wereld. Na een aantal pittige selectierondes te hebben overleefd, verblijft hij op uitnodiging van World Vision in Ethiopië.

Door Saskia van Aa

Van Wijngaarden is met vijf leeftijdgenoten in Afrika. De meesten schreven een dusdanig goed essay met het thema ‘De verantwoordelijkheid die wij in Nederland hebben in het oplossen van problemen, veroorzaakt door hiv en aids’ dat zij werden uitgenodigd door World Vision. Iedere jongere heeft een persoonlijke begeleider, waarmee zij gesprekken kunnen voeren en hun ervaringen kunnen delen. Ook gaat de zanger Rivelino mee en een cameraploeg. ,, Het is voor mij niet meer dan logisch dat ik anderen probeer te helpen. Ik zie dat ik niet alleen voor mezelf moet leven, maar dat er ook veel mensen zijn die hulp nodig hebben. Ik hoop daar tijdens deze reis nog bewuster van te worden”, zegt Van Wijngaarden.

World Vision is een stichting die in 1953 is opgericht. Het is op het moment het grootste particuliere goede doel. Tachtig miljoen mensen worden geholpen. In Nederland is de stichting bekend door acties als ‘Zip your lip’, waarbij de deelnemers 24 uur lang niet mogen eten. World Vision organiseert tevens jaarlijks een reis naar Afrika, om enkele jongeren uit Nederland te laten zien hoe de omstandigheden zijn waarin hun leeftijdsgenoten leven.

Van Wijngaarden is zaterdag naar Afrika vertrokken. Hij blijft daar een week. In deze week bezoekt hij een school, een kerk en een healthcenter van World Vision. Daarnaast loopt hij een dag mee in een Ethiopisch gezin, bezoekt hij een afgezonderde groep mensen met aids en trekt hij op met een leeftijdsgenootje uit het land. ,, Waarschijnlijk word ik nog meer stilgezet bij hoe rijk we in het Westen zijn, Daardoor denk ik dat ik ga leren om een stuk bewuster te leven en dankbaarder te zijn voor alle dagelijkse dingen, zoals water, die je als normaal beschouwd. “

Naast de reis die hij gewonnen heeft, is hij ook een jaar lang ambassadeur van de stichting. Hiermee krijgt hij het de komende tijd erg druk. Hij bezoekt scholen waar hij gastlessen geeft over de stichting World Vision en daarnaast is hij bij optredens aanwezig.

Het essay met het thema ‘De verantwoordelijkheid die wij in Nederland hebben in het oplossen van problemen, veroorzaakt door hiv en aids’ is terug te vinden op Van Wijngaarden’s weblog, ook kan hij hierop tijdens zijn reis gevolgd worden. Het adres hiervan is www.woutergoesafrica.blogspot.com.

advertentie
advertentie