Rivas stopt met ‘poetsen’ in AV8

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,De lage tarieven die de AV 8 gemeenten hanteren maken het voor ons onmogelijk om in te schrijven op de Europese aanbesteding. Niemand kan het voor dit geld, ook een schoonmaakbedrijf niet,” aldus Pieter de Kort, voorzitter directie Rivas Zorggroep. De AV 8 regio heeft de tarieven voor eenvoudige hulp vanaf 1 januari 2009 vastgesteld op 17,50 euro. Vanaf 1 maart wordt rekening gehouden met de CAO verhogingen en bedragen de tarieven 18 euro.

Ontslag voor ruim zeshonderd medewerkers REGIO - Bij Rivas Zorggroep dreigen tussen de 450 en 650 medewerkers hun baan te verliezen. Het gaat om medewerkers die eenvoudige huishoudelijke hulp verzorgen bij de mensen thuis. De zogenoemde HH1. Ontslag dreigt omdat Rivas niet heeft ingeschreven op de aanbesteding eenvoudige huishoudelijke hulp in de AV8 gemeenten.

Door Mirjam de Swart

Volgens Rivas zijn deze prijzen onvoldoende om haar medewerkers het loon te betalen waar zij volgens de CAO recht op hebben. Voorgaande jaren legde Rivas veel geld toe op de huishoudelijke hulp, maar door de grote veranderingen in de vraag naar de zogenoemde ‘poetshulp’ is dat niet langer mogelijk. Directeur Kees Heijbloem: ,,In het verleden was het 80 procent meer complexere hulp en 20 procent ‘poetsen’. Dat is nu totaal het tegenovergestelde. Als we deze voorwaarden accepteren zou dat een faillissement kunnen betekenen.”

De gemeenten van de AV 8 zijn op dit moment aan het onderzoeken of de tien aanbieders die wel hebben ingeschreven op de aanbesteding daadwerkelijk het benodigde aantal zorguren kunnen leveren. ,,Er is geen enkele aanleiding om te denken dat we het aantal benodigde zorguren in 2009 niet gaan halen”, aldus Petra Groeneweg, woordvoerder van de AV8 gemeenten.

,,Op zich is het is een prima zaak dat de WMO naar de gemeenten is gegaan. Met vallen en opstaan is het gelukt, maar voor ons is het wel een verlieslijdende zaak geweest. We zijn er steeds mee doorgegaan omdat we er van uit gingen dat het wel zou verbeteren,” aldus De Kort.

De verbetering waar De Kort op doelt bleef echter uit. ,,De tarieven zijn dusdanig laag dat het voor ons niet verantwoord is om opnieuw in te schrijven. Wij kunnen op deze manier niet de kwaliteit van zorg bieden waar wij als organisatie voor staan,” legt De Kort uit. Volgens De Kort zijn nergens de tarieven zo laag als hier in de regio.

Het gevolg van de actie van Rivas is, naast het ontslag van een grote groep medewerkers, dat 1500 cliënten vanaf januari 2009 geen gebruik meer kunnen maken van de huishoudelijke hulp van Rivas. Directeur Kees Heijbloem: ,,Wij voelen ons absoluut verantwoordelijk voor deze werknemers en cliënten. Maar hoe pijnlijk het ook is; het is nu niet meer aan ons. De gemeenten zijn aan zet. Volgens Heijbloem zijn er zeker nog wel ‘openingen’, maar de Rivas-directeur geeft ook aan dat er op dit moment ernstig rekening moet worden gehouden met het geschetste.

De AV8-gemeenten geven aan dat het aangaan van een gesprek met Rivas in deze fase niet passend zou zijn. ,,Zoals het er nu uitziet kunnen we ook in 2009 het aantal zorguren waarborgen,” aldus Petra Groeneweg. Groenweg verwacht in de loop van volgende week meer duidelijkheid.

advertentie
advertentie