Optimale bescherming voor oud dijkhuisje

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,Veiligheid van de medewerkers begint niet onderweg of op het werk, maar al thuis”, vertelt de Hardinxveldse brandweercommandant Cees van Andel. Niet alleen uit het kader van goed werkgeverschap, maar ook uit het oogpunt van de nationale brandveiligheidweek en de nationale rookmelderdag komende zaterdag, reikte loco-burgemeester Teun Sluimer gisteren de eerste rookmelder uit aan Jackie Lanser, juridisch medewerker van de gemeente. Sluimer vindt het hebben van een rookmelder zeer belangrijk want: ,,Waar rook is, is vuur. Als een van de prominentste brandweerkorpsen van de regio vind ik dat we veel aan brandpreventie mogen doen. Hoe eerder een brand wordt ontdekt, hoe beter.” Lanser was blij met de rookmelder, want die had zij nog niet in haar huis: ,,Ik ga ‘m meteen ophangen, want ik wil niet dat m’n lieve oude dijkhuisje afbrandt."

Door Marjanne Dijkstra

Dat je huis afbrandt of je spullen in rook opgaan is natuurlijk heel vervelend, maar een rookmelder redt meer dan dat; namelijk je leven, zo vertellen commandant Van Andel en medewerker brandpreventie Jan Arie Loeve: ,,Een tientje kan je leven redden. We doen alles voor de veiligheid van onze kinderen en zetten honderden euro’s kostende sloten op onze deuren zodat inbrekers niet binnen kunnen komen. Een tientje voor een rookmelder kan er vaak niet vanaf. Voor ons eigen leven geven we dus niets uit. Het grootste misverstand dat mensen hebben is vaak ‘ik word wel wakker van brand’. Een beginnende brand gaat gepaard met heel veel rook, waarbij vaak giftige gassen zoals koolmonoxide vrijkomen. Nog voor je wakker wordt van brand bereiken de gassen je en word je helemaal niet meer wakker. Een rookmelder kan je op tijd waarschuwen en dan heb je nog genoeg tijd om het huis te ontvluchten.”

Voor wie de noodzaak van een rookmelder nog niet tot zich door heeft laten dringen: rook is gevaarlijker dan brand. Door de genoemde gassen is het mogelijk dat mensen al overleden zijn voordat ze de brand ontdekken. Het plaatsen van rookmelders in huis is dus van essentieel belang, vindt ook Van Andel. Aandacht besteden aan de nationale rookmelderdag voor de gemeentemedewerkers is daar een stap in, maar de brandweer in Hardinxveld-Giessendam doet nog veel meer aan preventie. ,,Vooral aan ouderen geven we veel voorlichting. We zien dat met het veranderen van de zorgindiceringen mensen langer thuis blijven wonen, waar ze zorg krijgen. Het is belangrijk dat voor die mensen in hun eigen omgeving maatregelen worden getroffen. In verzorgingshuizen zijn brandpreventiemaatrelene aanwezig, maar mensen blijven steeds langer thuis wonen”, aldus Van Andel. Ook allochtonen zijn een belangrijke groep die extra voorlichting behoeft vertelt Loeve: ,,Voor hen zijn steeds vaker folders en spotjes in de eigen taal verkrijgbaar.”

Overdag worden branden sneller ontdekt, maar ‘s nachts als niemand op straat is ligt de ontdekkingstijd van een brand op gemiddeld zo’n tien tot vijftien minuten. Voordat een brand gemeld is en de brandweer er is (die als wettelijke norm hebben dat ze binnen acht minuten na de melding ter plaatse moeten zijn), is een half uur voorbij. ,,Dan staat de hele woonkamer al in lichterlaaie”, weet Loeve. ,,Als we mensen willen redden moet de ontdekkingstijd omlaag. Een rookmelder verkort die ontdekkingstijd aanzienlijk.” Naast het daadwerkelijk ophangen van een rookmelder, het ding op de kast leggen nadat het waarschuwingspiepje van de lege batterij je wakker heeft gemaakt heeft niet veel nut, is het ook belangrijk om vluchtroutes in huis te weten. Loeve: ,,Zelfs in een ruimte waar je goed bekend bent, zoals je eigen huis, raak je door rook totaal gedesoriënteerd. Het is ook belangrijk om met kinderen af te spreken wat ze moeten doen bij brand en hen de vluchtroutes te laten zien.”

Om het risico op brand zoveel mogelijk te verkleinen, kunnen mensen zelf dus een aantal maatregelen nemen. Van Andel: ,,Er bestaan bijvoorbeeld speciale gordijnen van brandvertragende stof. Zelf heb ik een tic om steeds de stekkers van het koffiezetapparaat en de waterkoker uit het stopcontact te halen. Daar kan dan geen kortsluiting meer ontstaan. Of bijvoorbeeld de televisie van ‘standby’ afhalen of niet gebruikte telefoonopladers uit het stopcontact trekken verkleint de kans op brand. Kortsluiting in huishoudelijke apparaten is de grootste boosdoener van brand; ook wasdrogers zijn in dat opzicht gevaarlijk. Het stof dat wordt opgevangen in de filter kan makkelijk in brand vliegen. Zet dus niet de droger aan als je weggaat. En wie ‘m ‘s avonds aanzet doet er goed aan een rookmelder te installeren. Die rookmelder blijft toch belangrijk; hij signaleert een beginnende brand en kan daarmee je leven redden.”

advertentie
advertentie