Asaf raakt de juiste toon

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Jan de Jong, die 25 jaar voorzitter is geweest, richtte Asaf samen met Dirk Kroon en Aart Zwemmer op. Hij liep al tijden met het idee in zijn hoofd toen hij op een zondagochtend in februari Dirk Kroon aansprak. ,,Ik vroeg of hij het zag zitten om een mannenkoor te beginnen. Ik vond een mannenkoor veel mooier dan een gemengd koor. Kroon stemde ermee in en zo startten wij Asaf.” Na een vergadering, waarbij twintig mensen aanwezig waren begon de eerste repetitie met dertig mannen. Ook de eerste concerten werden gegeven en zo groeide Asaf uit tot een groot koor. Dit onder leiding van verschillende dirigenten. ,,Aad Vos is de dirigent die ons heeft groot gemaakt. Hij is ruim zestien jaar dirigent geweest en heeft ons in die tijd zo veel geleerd. We hebben in die tijd zelfs in het Russisch, Duits en Frans gezongen. Hij was dominant aanwezig, maar daardoor zijn wij als koor kwalitatief gegroeid. Daar plukken wij nog steeds de vruchten van”, zegt Teus de Ruiter, die al veertig jaar lid is van het koor. Daarnaast heeft het koor onder leiding gestaan van Simon van Dalen, Dik Klip, Arie Borst, Jan de Graaf en Peter Hogeduin. Op dit moment is Wout Wolters dirigent van het mannenkoor. ,,Hij zorgt ervoor dat het geheel goed klinkt. Wij zijn maar een klein koor, dus als er iemand een valse noot zingt hoor je dat meteen. We moeten hard oefenen, maar het resultaat mag er zijn”, volgens de Ruiter.

H’VELD-G’DAM - Het oudste mannenkoor van Hardinxveld probeert al veertig jaar zonder valse noten te zingen. De leden van christelijk mannenkoor Asaf hebben de afgelopen jaren veel meegemaakt en samen veel geleerd, vertellen de leden Jan de Jong, Teus de Ruiter en Gijs Lock.

Door Saskia van der Aa

De leden hebben in veertig jaar leuke momenten met elkaar meegemaakt. Elk jaar houden zij een gezellige avond met elkaar en ook hebben zij ooit mee gedaan met de Gondelvaart. ,,Ook de concerten zijn elke keer weer hoogtepunten”, volgens de Ruiter. Ter ere van het veertigjarig jubileum houdt Asaf op zaterdag 1 november een jubileumconcert. Het is een afwisselend programma met als hoogtepunt een lied over de schepping, dat door Aad Vos geschreven werd (zie ook het bericht in de rechterkolom).

,,Wij zouden graag wat nieuwe, jonge leden verwelkomen. Onze jongste leden zijn de dertig al gepasseerd en tachtig procent van onze leden is boven de zestig. Enkele nieuwe jonge leden komen ons koor zeker ten goede”, volgens Gijs Lock, voorzitter van het koor.

Iedereen is van harte welkom bij het jubileumconcert van Asaf op zaterdag 1 november. Daarnaast worden mannen van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen bij de repetities op vrijdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de kerk van de Protestantenbond, Peulenstraat 167.

advertentie
advertentie