dan ziek zijn’

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De goede ervaringen met Trias Zorgverzekeraar met bijvoorbeeld het project ‘Gezonde Regio’ kunnen volgens De Kort verder uitgewerkt worden, nu met Univé. De zorgverzekeraars Trias, VGZ, Univé en IZA zijn eerder dit jaar gefuseerd tot één grote zorgverzekeraar, de grootste in Nederland. De nieuwe organisatie ging eerst onder de noemer UVIT (de afkorting van de vier deelnemers) van start, maar zal in de toekomst waarschijnlijk Univé heten.

Rivas wil project preventie verder uitbreiden GORINCHEM - ,,Het is toch veel beter als de mensen lekker lang van een gezond leven kunnen genieten. Als ze ziek worden, ben je eigenlijk al te laat.” Pieter de Kort, directievoorzitter van Rivas Zorggroep, heeft glashelder het doel van verdergaande samenwerking met zorgverzekeraar Univé voor ogen. Met name op preventief gebied is er veel te doen en zijn er mooie resultaten te behalen.

Door Everdien Hamann

In samenwerking met GGD, Grote Rivieren en Trias startte Rivas Zorggroep al diverse projecten op het gebied van preventie. Zo werden er op scholen rond het thema gezonde voeding, verscheidene acties gehouden. Gekoppeld aan voorlichting over gezonde voeding konden kinderen deelnemen aan bewegingsprogramma’s zoals fietsen op een hometrainer waarbij een lampje ging branden en andere gezonde spelletjes.

,,Dat is het idee,” zegt Pieter de Kort. ,,Dit soort projecten, waarbij het vooral leuk moet blijven, willen we gaan uitbreiden, samen met Univé. We staan nu aan de vooravond van een haalbaarheidsonderzoek in samenwerking met huisartsen en medisch specialisten.”

De initiatiefnemers laten zich hierbij inspireren door de Amerikaanse zorginstelling Kaiser Permanente. De filosofie van Kaiser is om verzekerden door preventie langer gezond te houden en zo ziektekosten te drukken. ,,Verzekerden kunnen daarbij worden gewezen op ongezond gedrag en we kunnen programma’s aanbieden waaraan zij op vrijwillige basis kunnen deelnemen. Het idee is dat je mensen tijdig wijst op risico’s. Bij vijftigplussers bijvoorbeeld weet je dat er risicogroepen zijn voor diabetes en hart- en vaatziekten. Je kan deze groepen programma’s aanbieden om risico’s te verbeteren, bijvoorbeeld stoppen met roken, voordelig abonnement op fitness, gezonde voeding, Nordic Walking enzovoort. In het buitenland zijn hiermee hele mooie resultaten geboekt.”

De Kort wil beslist geen betuttelende aanpak. ,,Nee, het moet leuk, gemakkelijk zijn, geen straf. Maar we willen de mensen wel aan hun beloften houden. Je moet het wel echt willen. Daarvoor in ruil krijg je intensieve begeleiding en worden je alternatieven geboden.”

Dat samenwerking met een zorgverzekeraar kan lijden tot een goedkopere polis is voor De Kort niet de doelstelling. Ook is het volgens hem niet de bedoeling een monopolie te ontwikkelen zodat juist weer hogere prijzen in rekening kunnen worden gebracht. ,,Er is in Nederland van alles te kiezen. Maar dit is gewoon een fantastisch plan. Mensen kùnnen deelnemen, maar het hoeft niet.”

advertentie
advertentie