‘Professor Putters’ hecht aan Hardinxveld

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Of we nu ‘u’ tegen hem moeten zeggen? Zijn neefje noemt hem inmiddels Barabas, vertelt hij, naar de professor uit de strip Suske en Wiske. Maar hoewel Kim Putters sinds afgelopen maandag de titel professor voor zijn naam heeft staan, hij lijkt in niets op de oude, kalende, bebaarde, soms wat warrige stripprofessor in witte jas. Deze week begon hij officieel als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit op het terrein besturing in de gezondheidszorg.

‘Burgemeester lijkt me ook wel wat’

Door Marjanne Dijkstra

Was hij al doctor, gemeenteraadslid, Eerste-Kamerlid en universitair hoofddocent, het curriculum vitae van de 35-jarige Putters is sinds maandag uitgebreid met het hoogleraarschap. Een grote bos bloemen stond op hem te wachten in zijn werkkamer op zijn eerste dag als hoogleraar, vertelt Putters. ,,Per 1 december ben ik benoemd als hoogleraar. Het is gebruikelijk dat je binnen een jaar je oratie houdt, je eerste openbare college. Dat gaat heel officieel in toga. In die oratie leg je dan uit wat voor onderzoek je gaat doen. Ik hoop voor de zomer, het liefst in juni, mijn oratie te houden.”

De kersverse hoogleraar legt uit wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan en wat hij binnen zijn nieuwe functie zal onderzoeken. ,,Ik heb veel gepubliceerd over de kwaliteit van de zorg en hoe de patiënt meer centraal kan worden gesteld. Binnen de zorg vinden mensen vooral de bureaucratie vervelend. Door alle richtlijnen, regels en protocollen houden verpleegkundigen minder tijd over voor de patiënt. We moeten kijken hoe de organisatie beter kan.”

Putters vervolgt: ,,De komende maanden ga ik mijn onderzoek voorbereiden over hoe binnen zorginstellingen kan worden geïnnoveerd. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe behandelmethoden. Maar ook wil ik goed nadenken over hoe de gezondheidszorg er over tien jaar uitziet. Mensen worden steeds ouder en willen langer thuis blijven wonen. Dat leidt misschien wel tot hele andere beroepen, zoals verpleegkundigen die in de thuissituatie komen zorgen, maar ook taken van een huisarts mogen doen. Of wellicht moeten meer medische centra dichter bij huis komen, waar ingrepen kunnen worden gedaan die nu in het ziekenhuis plaatsvinden. In grote steden kunnen die centra misschien op wijkniveau verschijnen.”

Putters spreekt snel, enthousiast en lijkt gepassioneerd in alles wat hij doet. Onderzoek naar gezondheidszorg vindt hij heel belangrijk. ,,Mensen denken liever niet na over gezondheidszorg, ze doen dat pas als ze het nodig hebben. Daarom moet het op orde zijn en daar wil ik aan bijdragen.” Niet alleen op universitair niveau heeft Putters ambities. ,,In Hardinxveld-Giessendam wil ik graag mijn periode als raadslid goed afmaken. De komende anderhalf jaar moeten we nog hard aan de slag, onder andere met het MFA (Multi Functionele Accommodatie, red.). Ik moet ook kijken of ik daarna nog verder wil als raadslid, want ik heb het de komende periode echt heel druk.”

Maar heeft een man die zo jong al veel successen heeft behaald nog ambities? Kim Putters wel: ,,Vroeger wilde ik graag leraar op een basisschool worden. Dat lijkt me nog steeds heel leuk en dat wil ik ooit nog doen. Ook hebben mijn broer en ik al jaren de wens om een kroeg of eetcafé te beginnen. Mijn broer is schipper en alleen met het bedenken van de naam hebben we veel lol. ‘De professor en de schipper’ bijvoorbeeld, maar ‘Professor op zee’ is het laatste idee. Als ik het dichter bij de wetenschap en politiek houd, zou ik graag fractievoorzitter worden in de Eerste Kamer. En mevrouw Wiebosch krijgt in Hardinxveld-Giessendam ook een prachtbaan; burgemeester lijkt me ook wel wat. Maar voorlopig ga ik hard aan de slag met mijn leerstoel op de universiteit, als ik ergens aan begin dan maak ik het ook af.”

De Hardinxveldse professor heeft dus genoeg toekomstplannen in zijn druk bezette leven. ,,Ik maak lange weken. Elke dag sta ik om zes uur op om een uur te zwemmen, na acht uur ga ik aan het werk. Soms kom ik pas om elf of twaalf uur ‘s avonds thuis omdat er altijd wel iets te vergaderen is. Zaterdag probeer ik altijd voor mezelf te houden. Met Kerst ga ik lekker skiën in Oostenrijk om bij te tanken.” Met werkplekken in Rotterdam en Den Haag, woont Putters nog steeds in Hardinxveld-Giessendam. Zelf vindt hij dat niet eens zo bijzonder. ,,In de Eerste Kamer zijn mensen wel eens verbaasd dat ik nog in mijn geboortedorp woon. Maar in Hardinxveld wonen mijn vrienden en familie. Ik maak lange dagen en al is het elf uur ‘s avonds als ik het dorp weer inrijd; het voelt als thuiskomen. Mijn opa en oma wonen bijvoorbeeld een straat bij me vandaan; dat vind ik uniek en waardevol.”

advertentie
advertentie